PRINUĐENA DA PLAĆA I ZA KOMŠIJE: Milka U.(85) iz Mladenovca žrtva neusklađenosti zakona o stanovanju

M. STANOJKOVIĆ

08. 04. 2021. u 07:52

IZ vrzinog kola u koje su upleteni Milka U. (85) i prinudni upravnik dodeljen njoj i njenim komšijama u Ulici Nikole Pašića 50 u Mladenovcu teško da može da se izađe.

ПРИНУЂЕНА  ДА ПЛАЋА И  ЗА КОМШИЈЕ: Милка У.(85) из Младеновца жртва неусклађености закона о становању

Foto Privatna arhiva

Jedino rešenje, koje predlaže i upravnik je da ova Mladenovčanka preuzme upravljanje stambenom zajednicom ili da nastavi da "štedi" sama za zajednicu u nedogled.

Jer, kako za "Novosti", objašnjavaju iz firme za profesionalno upravljanje "Sato lab", novac koja je ona uplaćivala iskorišćen je za otvaranje računa za registraciju, rad prinudnog upravnika. U prevodu, na birokratiju. A nešto je preteklo za fond zgrade.

Prema rečima profesionalnog upravnika Dragana Miladinovića, koji je preuzeo prinudnu upravu 2018. godine, uradio je sve što je po zakonu bilo potrebno. Odredio minimalnu taksu za tekuće i investiciono održavanje, registrovao zgradu, sazivao sastanke. Obaveštenja je morao da, umesto na oglasnoj tabli, lepi na fasadu.

UPRAVNIKA PLAĆAO JEDAN

NA adresi Nikole Pašića 40 u Mladenovcu na istoj parceli nalaze se četiri objekta, pa je shodno Zakonu o stanovanju 2018. godine uvedena prinudna uprava jer stanari nisu na vreme registrovali stambenu zajednicu. Troškove angažovanja prinudnog upravnika, tekućeg i investicionog održavanja jedino je dosada izmirivala stanarka Milka U., koja je za to vreme dala oko 24.000 dinara. Od tog novca ništa nije urađeno za popravke ni sitne, a ni krupnije. U dva stana niko ne živi, dok je treći u lošoj materijalnoj situaciji.

- Osim što sam zalepio obaveštenje o sazivanju sastanka, pokušao sam i da ih kontaktiram od vrata do vrata - kaže Miladinović. - Kada je ovakva situacija, oni imaju zajedničku fasadu i ravnu ploču-krov, tako da se računaju kao zgrada. Oni su na jednoj katastarskoj parceli, imaju zajedničku vodu, iako zapravo zajedničkih prostorija nema.

Upravo zbog toga, ali i razloga što dovoljno novca nije bilo, jer je samo stanarka Milka U. izmirivala mesečna zaduženja, upravnik nije, kako kaže, angažovao firmu za čišćenje zgrade. Što je, inače, dužan da uradi na prvom sastanku.

Ipak, ima nade da se novac koji komšije duguju namiri i vrati na račun stambene zajednice.

PORODIČNA KUĆA SA DVA STANA

KAKO objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, stambena zgrada je definisana kao zgrada namenjena za stanovanje koja se koristi za tu namenu, a sastoji se od najmanje tri stana.

- Dok je porodična kuća zgrada namenjena za stanovanje, a sastoji se od najviše dva stana - navode u ministarstvu.

- U skladu sa navedenim, porodične kuće koje se nalaze na istoj parceli ne mogu biti registrovane kao stambena zajednica te se na njih ne odnose odredbe ovog zakona.

Upravnik je poslao neplatišama opomenu pred utuženje. Kako objašnjava, kada se izvršenje namiri, dugovanja, koja su do sada oko 30.000 po stanu, ponovo će biti na računu zgrade. Tada bi, ako se saglase, mogli da urade nešto za zajednicu. Jer, na papiru, oni to jesu.

Čak, i da Milka U. pod stare dane preuzme upraviteljsku palicu, i komšije izmire dug, da taj novac koji se nakupio iskoristi za neku popravku, mora da se saglasi većina stanara. A kako da se dogovore, na čijem delu će da se radi, kad zajedničkih prostorija nema? A investicija, za jedini zajednički deo - krov, prevazilazi njihov fond.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja