DŽIJU-DŽICA ISELILA FOLKLORAŠE: Sindikat izdao u zakup prostor koji je koristio KUD "Branko Cvetković"

G. NOVAKOVIĆ

01. 04. 2021. u 07:52

IAKO su iz prostorija u Ulici Miloša Pocerca iseljeni pre tri godine, članovi KUD "Branko Cvetković" ne mire se sa tim da im je pristup objektu, u kom su se vila kola, onemogućen.

ЏИЈУ-ЏИЦА ИСЕЛИЛА ФОЛКЛОРАШЕ: Синдикат издао у закуп простор који је користио КУД Бранко Цветковић

Foto P. Milošević

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), koji koristi zgradu, u tome ih sprečava, a da problem bude veći, ovaj savez počeo je useljavanje kluba za "brazilsku džiju-džicu". Kako su nam potvrdili iz Direkcije za imovinu, budući da je sporna zgrada u vlasništvu države, izdavanje prostora trećem licu i onemogućavanje njegovog korišćenja folklorašima jeste - protivpravno.

Prema rečima predsednika KUD Miloša Bajića, tokom prethodnog vikenda, u mesto njihovih proba u srcu Savskog venca, uselili su se đaci borilačke veštine.

- To je prostor u kome je osnovano naše Društvo i više od 70 godina smo ga koristili - kaže Bajić.

- Pripadnici privatne kompanije za obezebeđenje objekata su, po nalogu SSSS, ušli u prostorije KUD i od decembra 2018. godine je pristup članovima onemogućen. Sklopili smo ugovor sa Direkcijom za imovinu početkom 2019. godine, i tada su prvi put pokušali da nas uvedu u prostor. Nažalost, bezuspešno.

ISELjENI ZBOG DUGOVA

U LETO 2018. godine članovi KUD "Branko Cvetković" organizovali su protest ispred prostorija u Miloša Pocerca, nakon što su iseljeni zbog neplaćanja komunalnih usluga. Njihov prostor za rad blokirao je sudski izvršitelj, po nalogu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ove navode potvrđuju i u Direkciji. Zaključkom je odlučeno da se deo predmetne nepokretnosti, a koju čini poslovni prostor površine 612,60 kvadrata, da u zakup KUD. Nakon toga održan je sastanak sa SSSS, na kom je zatraženo da omogući ulazak na posed folklorašima, što su ovi odbili.

SPOR Zgrada u Ulici Miloša Pocerca, Foto P. Milošević

- Od Državnog pravobranilaštva, kao zakonskog zastupnika Republike Srbije, zatražili smo da u konkretnom slučaju pokrene odgovarajući sudski postupak protiv SSSS. Obraćali smo se GO Savski venac i Gradskoj upravi, sa predlogom da SSSS otkaže dalje korišćenje nepokretnosti, jer je koristi u komercijalne svrhe. Međutim, oba navedena gradska organa izjasnila su se da za postupanje u toj pravnoj stvari nisu nadležna - napominju u Direkciji.

Prema važećem zakonu, stvari u javnoj svojini ne mogu se davati u podzakup. Tako SSSS nema osnova da raspolaže prostorijama u Miloša Pocerca, da ih daje u zakup niti da na bilo koji način onemogućava njegovo korišćenje članovima KUD.

- Preduzeli smo sve što je u našoj nadležnosti da bismo zaštitili imovinu Republike Srbije, a između ostalog i sa ciljem da se na kraju omogući realizacija Ugovora o zakupu sa KUD "Branko Cvetković". Nismo ovlašćeni da prema drugim licima sprovodimo bilo kakve prinudne mere. Konačno razrešenje sporne situacije zavisiće od ishoda pomenutog parničnog postupka - zaključuju u Direkciji za imovinu.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije nisu imali komentar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna