POMAGALA DRUGIMA, SADA NJOJ TREBA POMOĆ: Devetomesečnom sinu humanitarke Marije Anđele Vidojević neophodno je skoro 16 miliona dinara

J. Gočanin

31. 03. 2021. u 15:24

VUKAN Vidojević - dečak oluja. Tako ovog devetomesečnog dečaka zovu njegovi roditelji. O njegovoj mami, humanitarki Mariji Anđeli, "Novosti" su pisale kada je vikanjem sa zgrade da nekoga voli i prodavanjem čuvenog recepta za albansku limunadu u "fejsbuk" grupi "Budi human - humanitarne licitacije", uspela da sakupi više od 100.000 dinara za lečenje Cece, Olivera, Minje, Lane...

ПОМАГАЛА ДРУГИМА, САДА ЊОЈ ТРЕБА ПОМОЋ: Деветомесечном сину хуманитарке Марије Анђеле Видојевић неопходно је скоро 16 милиона динара

Foto: Printskrin

Sada je njenom Vukanu potrebna pomoć. Mališan je rođen sa veoma retkim genetskim poremećajem, nebalansirani hromozomski reanžman - sindrom distalne trizomije 10q. On je prvo dete u Srbiji sa ovim sindromom, a za tretman matičnim ćelijama u Turskoj, negu, lekove, smeštaj potrebno je 16 miliona dinara.

Period kada je Marija i te kako bila humanitarno aktivna, je upravo period kada je ona znala da njeno dete ima neki genetski poremećaj, ali ne i koji. Ipak, želela je da pomogne onima kojima je u tom trenutku pomoć bila neophodna.

Vukan je jedan od svega 40 zabeleženih slučajeva u čitavom svetu, dok samo još dvoje imaju ovaj sindrom sa njegovom tačkom preloma. Devojčica iz Teksasa i dečak iz Meksika.
- O našem sindromu smo dosta naučili sa stranog sajta na kojem roditelji ove dece dele svoja iskustva, video klipove, prognoze, vežbe. To nam mnogo pomaže, jer je Vukan sve vreme u procesu ispitivanja. Svi mi znamo šta može biti, ali ne znamo šta će biti - govori Marija.

"BUDI TI MARIJA MOM OLIVERU"

MARIJA Anđela je pažnju medija privukla kada je njena nesvakidašnja ponuda na licitacijama dostigla neverovatnih 140 evra. Naime, ona je ponudila "čudnu uslugu" - javno eksponiranje. Pobedio je par iz Subotice.

- Treba da vičem "volim te" i ime po svom izboru jer je njih "kupila" ideja te su zato licitirali, a naravno, prvenstveno kako bismo pomogli Oliveru - rekla je Marija, za "Novosti", tada.
Sada se, kako kaže, nada da će i njen Oliver imati neku Mariju.

Deca sa ovim sindromom kasno prohodaju ili ne prohodaju uopšte, progovore, ili ne progovore nikada. Prate ih i problemi sa gutanjem, varenjem hrane, disanjem, problemi sa sluhom i vidom, respiratorne infekcije, epileptični napadi, blagi do teški intelektualni invaliditet, abnormalnosti srca, bubrega i skeleta. Deca sa ovim sindromom su niskog rasta.

- Trudimo se da izvučemo njegov maksimum - objašnjava Vukanova mama. - Mi vežbamo svakodnevno. U Klinici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, u jednoj privatnoj klinici, kod kuće. Vukan trenutno nema snage da, na primer, sedne sam, ali ga tome mehanički učimo, da kada bude imao to i uradi. Rekli su nam da će progovoriti sa tri, a prohodati sa pet godina.

990 NA 3030

SVI koji žele da doprinesu Vukanovom lepšem sutra mogu to učiniti slanjem SMS 990 na 3030, uplatama na dinarski 160-6000000856467-81 ili devizni račun 160600000085705563.

Kontakt sa lekarom iz Turske obezbedio im je Darko Stakić, čiji je petogodišnji sin Nikola Stakić, takođe korisnik humanitarne fondacije.

- Čim prikupimo neki novac krećemo put Turske. Na osnovu magnetne rezonance i promenama na mozgu doktor će ustanoviti šta može da se poboljša, pa će u skladu sa tim i uslediti potrebni tretmani. Još uvek nemamo precizne informacije - priča Marija.
Nakon više od dve godine borbe za potomstvo, Vidojevići su dobili Vukana. Kako kaže Marija, on je jedno veselo dete, a njihov jedini cilj je da on bude zauvek srećan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!