GRAĐANI ODBRANILI POLJANU U BORIĆIMA: Opština Rakovica neće da betonira na delu Petlovog brda

G. NOVAKOVIĆ

04. 03. 2021. u 06:47

STANARI Petlovog brda, okupljeni oko Udruženja građana "Bitka za Košutnjak" uspeli su da sačuvaju Boriće!

ГРАЂАНИ ОДБРАНИЛИ  ПОЉАНУ У БОРИЋИМА: Општина Раковица неће да бетонира на делу Петловог брда

Foto Arhiva

Iako se protivila, Opština Rakovica pristala je da povuče svoju inicijativu, pa će nicanje betonskog igrališta na zelenoj površini lokalnog parka biti stopirano. Tako će izvođač radova poljanu vratiti u prvobitno stanje, što je svojevrsni presedan.

Kako nam je rekao Dejan J. iz pomenutog udruženja, ova pobeda još je slađa, jer će sada oni odlučivati o svemu. Osim što je izvođač radova u startu priznao grešku i pristao da beton razbije, imaju nameru da izađu u susret građanima i urede Boriće kako oni žele.

- Ta poljana mora da ostane netaknuta. Ovde su generacije dece odrastale igrajući fudbal, družeći se. Sprave od prirodnog materijala mogu da se postave na različita mesta u hladovini širom Borića. Opština više nema nikakve veze sa parkom. Imamo većinu koja je potrebna, tako da ćemo nadležnima samo dostavljati odluke koje ćemo donositi na nivou naselja. Sve će biti u interesu građana - kaže naš sagovornik.

KLUPE OD NEKADAŠNjIH STABALA

KADA je zbog izgradnje petlje "Petlovo brdo", u okviru radova na delu obilaznice oko Beograda, park Borići ostao bez 160 stabala, stanari su imali želju da od posečenih stabala naprave makar klupe za odmor. Međutim, to nije prihvaćeno.

- Gledali smo kako stabla postaju prah i pepeo pred našim očima. Mi smo to drveće telima branili - priseća se Dejan J.

Iz Opštine Rakovica potvrdili su nam da će od investitora JP "Putevi Srbije" tražiti obustavu betoniranja dela terena u Borićima i da se ukloni sve što je dosad postavljeno. Kako kažu, ne žele da planirano dečje igralište izazove podele i uznemirenje među građanima.

PRIZNANjE Izvođač radova će izaći u susret građanima, Foto Arhiva

- Dečje igralište u blizini Ulice Đuje i Dragoljuba u takozvanim Borićima građeno je na molbu građana Petlovog brda - navode iz Opštine.

- Primili smo veliki broj zahteva stanovnika ovog naselja koji su tražili izgradnju parka, dečjeg igrališta, sportskog terena ili neke druge uređene javne površine. Izgradnja ovog igrališta izazvala je protest broja građana, koji su opstruirali radove i zahtevali da se lokacija vrati u pređašnje stanje.

Iz Rakovice obećavaju da će tražiti da se u Borićima zasadi nova trava i ukoliko je moguće, da se postavi mobilijar koji neće narušavati dosadašnji izgled parka i koji neće zahtevati betonske radove na terenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!