GRAĐANI ODBRANILI POLJANU U BORIĆIMA: Opština Rakovica neće da betonira na delu Petlovog brda

G. NOVAKOVIĆ

04. 03. 2021. u 06:47

ГРАЂАНИ ОДБРАНИЛИ  ПОЉАНУ У БОРИЋИМА: Општина Раковица неће да бетонира на делу Петловог брда

Foto Arhiva

STANARI Petlovog brda, okupljeni oko Udruženja građana "Bitka za Košutnjak" uspeli su da sačuvaju Boriće!

Iako se protivila, Opština Rakovica pristala je da povuče svoju inicijativu, pa će nicanje betonskog igrališta na zelenoj površini lokalnog parka biti stopirano. Tako će izvođač radova poljanu vratiti u prvobitno stanje, što je svojevrsni presedan.

Kako nam je rekao Dejan J. iz pomenutog udruženja, ova pobeda još je slađa, jer će sada oni odlučivati o svemu. Osim što je izvođač radova u startu priznao grešku i pristao da beton razbije, imaju nameru da izađu u susret građanima i urede Boriće kako oni žele.

- Ta poljana mora da ostane netaknuta. Ovde su generacije dece odrastale igrajući fudbal, družeći se. Sprave od prirodnog materijala mogu da se postave na različita mesta u hladovini širom Borića. Opština više nema nikakve veze sa parkom. Imamo većinu koja je potrebna, tako da ćemo nadležnima samo dostavljati odluke koje ćemo donositi na nivou naselja. Sve će biti u interesu građana - kaže naš sagovornik.

KLUPE OD NEKADAŠNJIH STABALA

KADA je zbog izgradnje petlje "Petlovo brdo", u okviru radova na delu obilaznice oko Beograda, park Borići ostao bez 160 stabala, stanari su imali želju da od posečenih stabala naprave makar klupe za odmor. Međutim, to nije prihvaćeno.

- Gledali smo kako stabla postaju prah i pepeo pred našim očima. Mi smo to drveće telima branili - priseća se Dejan J.

Iz Opštine Rakovica potvrdili su nam da će od investitora JP "Putevi Srbije" tražiti obustavu betoniranja dela terena u Borićima i da se ukloni sve što je dosad postavljeno. Kako kažu, ne žele da planirano dečje igralište izazove podele i uznemirenje među građanima.

PRIZNANJE Izvođač radova će izaći u susret građanima, Foto Arhiva

- Dečje igralište u blizini Ulice Đuje i Dragoljuba u takozvanim Borićima građeno je na molbu građana Petlovog brda - navode iz Opštine.

- Primili smo veliki broj zahteva stanovnika ovog naselja koji su tražili izgradnju parka, dečjeg igrališta, sportskog terena ili neke druge uređene javne površine. Izgradnja ovog igrališta izazvala je protest broja građana, koji su opstruirali radove i zahtevali da se lokacija vrati u pređašnje stanje.

Iz Rakovice obećavaju da će tražiti da se u Borićima zasadi nova trava i ukoliko je moguće, da se postavi mobilijar koji neće narušavati dosadašnji izgled parka i koji neće zahtevati betonske radove na terenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sladja

04.03.2021. 16:38

Kandidujem ove gradjane za vasu akciju Novosti po nazivom poduhvat godine. Ali stvarno. Udružiti Srbe a u ovom slučaju i Beogradjane oko onoga sto je u interesu svih gradjana, je vec samo po sebi poduhvat. Svaka vam cast cukaricki i rakovicki čuvari prirode i zelenila. Zasluzili ste Granpri ali neka vam samo Delo koje ste ostvarili bude nagrada a drugima putokaz da ako jedan deo grada nešto za okolinu uradi, mogu i drugi.

no no

20.04.2021. 17:12

Ово је промашај деценије људи који се заносе екологијом на погрешан начин и то раде не гледајући интересе суграђана. То малено дечје игралиште у односу на укупну зелену површину не прави никакву штету, а деца су овим изгубила ново место за занимљиво и безбедно играње. Иначе, ти исти екстремисти су сви бесправно доградили своје куће на Петловом брду и бетонирали своја дворишта да би довели кола до пред кућна врата ... Сада тероришу цело насеље које је због њих изгубило везу с Кружним путем.