PREDAVANJE U RANČIĆEVOJ KUĆI: Čudesna sudbina Jelisavete Načić

J.D.

03. 03. 2021. u 15:04

U GALERIJSKOM prostoru Rančićeve kuće u ponedeljak sa početkom od 19 časova biće održano onlajn predavanje pod nazivom "Čudesna sudbina Jelisavete Načić".

ПРЕДАВАЊЕ У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ: Чудесна судбина Јелисавете Начић

Foto privatna arhiva

Osmomartovska epizoda biće posvećena jednoj od najodvažnijih žena naše istorije, prvoj u generaciji studenata koja je upisala i završila arhitekturu na beogradskoj Velikoj školi. Gledaoci će predavanje moći da prate i putem linka na fejsbuk stranici Centra za kulturu Grocka.

Jelisaveta Načić je pre jednog veka projektovala neke od simbola Beograda, kraj kojih svakodnevno prolazimo: ostavila je Beogradu prvu modernu školu, prve stambene zgrade na Balkanu, prvi Institut za tuberkulozu u Srbiji, uređivala je Kalemegdan i Terazije kao glavni gradski arhitekta, prvi koga je Beograd imao, projektovala je crkve što žene nikada do tada nisu radile.

Reč je o prvoj ženi koja se zaposlila u državnoj službi iako nije služila vojni rok, što je bio uslov, ali i ženi koja je svojim radom, individualnošću i integritetom bila trn u oku patrijarhalnoj srpskoj sredini s kraja 19. i početka 20. veka... Ljubav svog života upoznala je u logoru u Prvom svetskom ratu, i na tako strašnom mestu rodila devojčicu.

Beogradska čaršija nije gledala blagonaklono na ljubav Srpkinje i Albanca, iako su Luku Lukaja zvali „Albanac koji je voleo Srbe". Voleli su se do kraja života, ali su ih koreni i u smrti razdvajali - ona je sahranjena na pravoslavnom, on na katoličkom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili