GOLUBARNICI "ODLETELI" IZ CENTRA: Iako zakon dozvoljava da se golubovi gaje u celom Beogradu, ljubitelji se sve ređe odlučuju na ovaj hobi

J. Dinčić

28. 02. 2021. u 08:51

ГОЛУБАРНИЦИ ОДЛЕТЕЛИ ИЗ ЦЕНТРА: Иако закон дозвољава да се голубови гаје у целом Београду, љубитељи се све ређе одлучују на овај хоби

Ilustracija / Foto Depositphotos

ČUVANJE životinja u strogom centru grada, kao i pojedinih na periferiji, zabranjeno je zakonom, međutim za držanje golubova važe posebna pravila.

Iako je Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca dozvoljeno da se na krovovima zgrada postave golubarnici, za to je ipak potrebna saglasnost svih stanara višespratnice.

Zbog ove odrednice, i u pojedinim situacijama nedostatka samo jednog potpisa, golubarnici su se iz centra grada preselili na periferiju. Do pre samo nekoliko decenija, veliki broj Beograđana, posebno onih na Dorćolu, Zvezdari, na Terazijama i Crvenom krstu, držali su ove prelepa stvorenja, pratili njihov let, znali svaku pticu, prstenovali ih...Svakako, jedan od najpoznatijih beogradskih golubara sa Crvenog krsta je i Dušan Ivković, čuveni košarkaški trener. Nažalost, ta tradicija se u poslednjih nekoliko godina ne nastavlja.

Prema zvaničnim podacima, na teritoriji prestonice nalaze se 1.572 registrovana golubarnika, uglavnom smeštenih na periferiji grada. Najviše ih je u Sopotu i Mladenovcu. Prema rečima nadležnih iz Golubarskog saveza Srbije, golubarnici su se iz centra preselili u rubne opštine.

- Za držanje pismonoša, visokoletača i ukrasnih golubova na krovu ili tavanu stambene zgrade potrebna je saglasnost svih vlasnika stanova što je veoma teško postići - objašnjavaju, za "Novosti", nadležni u Savezu. - I kada pojedini stanari to uspeju da pribave, golubove moraju držati na krovu u posebno ograđenom prostoru, i po propisima koje Zakon nalaže, što je u nekim situacijama tehnički neizvodljivo.

Pojedinim stanarima višespratnica smetaju divlji golubovi koji se nastanjuju na terasama zgrada ili u potkrovljima. Iako su pojedinim Beograđanima dragi, pa ih i hrane, mnogi ih ne žele u svojoj blizini. Tim povodom, nedavno su i pripadnici Komunalne milicije evidentirali prijavu na Vračaru koja se odnosila na hranjenje golubova. Sličnih prijava je bilo i u Zemunu, Čukarici, Zvezdari i Rakovici.

Međutim, nakon izlaska na teren po ovim prijavama nisu izrečene kazne, s obzirom na to da prilikom kontrola nije konstatovano narušavanje komunalnog reda.

DOMAĆE ŽIVOTINJE

ODLUKOM o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji Beograda propisano je da se na području Vračar, Savskog venca i Starog grada, ne mogu držati kopitari, papkari, živina i kunići. Kokoške su zabranjene i na Zvezdari, dok se svinje mogu gajiti samo na periferiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

miami

01.03.2021. 13:05

Tesko isterati selo iz glava ljudi. U Americi zabranjeno je hranjenje ptica u gradovima, a o drzanju golubova da ne govorim Treba te sto hrane kaznjavati ciscenjem fasada I terasa od pticijeg izmeta od kojeg ne moze da se normalno zivi.