POSEČEN DEO ŠUME, POSAĐENE MLADICE: Uklonjene desetine stabala na Košutnjaku, u blizini Topčiderskog groblja

J. Gočanin

24. 02. 2021. u 08:51

SVAKA seča stabala u Beogradu izaziva reakcije građana, a naročito, čini se, seča drveća u Košutnjaku.

ПОСЕЧЕН ДЕО ШУМЕ,  ПОСАЂЕНЕ МЛАДИЦЕ: Уклоњене десетине стабала на Кошутњаку,  у близини Топчидерског гробља

Foto Privatna arhiva

Poslednje u nizu krčenje šume u ovom poznatom prestoničkom izletištu bilo je na parceli nedaleko od Topčiderskog groblja.

Problem Košutnjaka je što je obrastao izdanačkom šumom nepoželjnih vrsta drveća koje su kraćeg životnog veka, veliki deo je prestareo i potrebno ga je obnoviti. Treba pristupiti podizanju nove, mlade šume semenog porekla, zbog čega je na ovoj površini od skoro 3.000 zasađeno 6.875 sadnica hrasta kitnjaka i cera, objasnili su nam u JP "Srbijašume".

Mišljenje stručnjaka je da se šuma Košutnjak mora hitno obnavljati s ciljem postizanja šumom trajno obrasle površine odgovarajućih vrsta kako bi ova zelena oaza pružala mnogobrojne koristi.

GAZDOVANjE Javno preduzeće brine o zelenoj oazi, Foto Privatna arhiva

- S obzirom na to da je Košutnjak šuma posebne namene jer je od 2014. godine zaštićen kao spomenik prirode i da se nalazi u samom gradskom jezgru, planirano je obnavljanje na manjim površinama i postepeno - govore u JP "Srbijašume".

- Pošumljava se vrstama koje su nekada prirodno nastanjivale ovo područje, kao što su različite vrste hrastova, jasen, javor i divlja trešnja, odnosno delovi devastirane šume najlošijeg kvaliteta se uklanjaju i zamenjuju mladom zdravom šumom dugovečnih vrsta drveća. Sadni materijal ispunjava standarde i njegov nastanak je strogo kontrolisan još od semena.

DESETOGODIŠNjI PLAN

KAKO su nam objasnili u JP "Srbijašume", svi radovi se izvode na osnovu planova koji su predviđeni Osnovom gazdovanja šumama, a to je desetogodišnji planski dokument za koji Rešenje potpisuje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i pod nadzorom republičkih šumarskih i lovnih inspektora.

Takođe, radovi su planirani Godišnjim programom poslovanja na koji saglasnost daje Vlada Srbije. Za sve vidove radova u šumi, za svako odeljenje, donosi se Izvođački projekat koji sadrži detaljne podatke o postojećoj vegetaciji, detaljno isplanirane radove po fazama rada, finansijsku analizu, kao i procenu uticaja na životnu sredinu.

U prethodnih nekoliko godina uspešno je izvršena supstitucija na površini od 2,5 hektara sa 6.250 sadnica gorskog javora i belog jasena. Od momenta pošumljavanja, u narednom periodu, svake godine se izvode mere nege i zaštite, kako bi se mladim biljkama pomoglo da pobede samoniklu konkurentsku vegetaciju i prirodne neprijatelje, odnosno uklanja se korov, okopava, popunjava i štiti od biljnih bolesti i štetnih insekata.

Konačno, svaka seča stabala bila je propraćena reakcijom građana, uglavnom u vidu protesta. Jedan od primera je grupa od stotinak ljudi koja je u junu 2019. godine organizovala protest "Dosta je masakra" zbog seče većeg broja stabala na gradilištu u okviru kompleksa Zavoda za sport.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOGAT PROGRAM U BEOGRADU: Tokom vikenda u gradu će biti organizovane brojne manifestacije za sve generacije