ŽRTVAMA RATOVA NOVI SPOMENIK: Obeležje braniocima 1990-1999. sklonjeno zbog rekonstrukcije Savskog trga

S. VIDAČKOVIĆ

03. 02. 2021. u 07:52

ŽRTVE rata i branioci otadžbine 1990-1999. godine dobiće novo obeležje, u koje će biti ugrađen deo starog monumenta koji se nalazio ispred Doma ratnih invalida na Savskom trgu.

ЖРТВАМА  РАТОВА НОВИ СПОМЕНИК: Обележје браниоцима 1990-1999. склоњено због реконструкције Савског трга

Foto Arhiva

On je sklonjen zbog rekonstrukcije ovog platoa i sada se nalazi u magacinu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Ovo je, za "Novosti", potvrdio glavni gradski urbanista Marko Stojčić i istakao da Grad sa članovima Udruženja ratnih vojnih invalida još bira između dve lokacije i dva izgleda budućeg spomenika.

U narednih desetak dana, odlučiće se da li će novo obeležje borcima i žrtvama biti postavljeno ispred Železničkog muzeja, na uglu Nemanjine i Sarajevske ili kod hotela "Astorija" u Ulici Milovana Milovanovića, na uglu sa Karađorđevom.

Foto M. Anđela

- To su dve ponuđene lokacije, prostor kod "Astorije" ima prednost, ali još nismo odabrali konačno rešenje - kaže Stojčić, za naš list.

- Stari spomenik je, u arhitektonskom smislu, veoma interesantan, ali su članovi Udruženja RVI imali neke nove ideje, te je nadležna gradska služba pripremila dva predloga. Oni su izabrali jedan i sad sledi razrada te ideje. Nadam se da ćemo to brzo završiti kako bi monument bio postavljen u toku ove godine.

ODLUKA IZ 2019.

ODBORNICI Skupštine grada u svgustu 2019. godine usvojili su odluku o premeštanju spomenika sa Savskog trga. Kao razlog navedeni su rekonstrukcija i izgradnja Savskog trga, kao i postavljanje spomenika Stefanu Nemanji. Urbanistički zavod je tada odredio da Spomenik žrtvama i braniocima otadžbine bude premešten na zelenu površinu u Ulici Hajduk Veljkov venac, od čega se, u međuvremenu, odustalo.

Kako nam je rekao predsednik Udruženja RVI Željko Vasiljević, postoji želja da deo starog spomenika sa Savskog trga bude u novom. Takođe, bivši borci bi voleli da novi spomenik svečano bude otvoren na Vidovdan.

Međutim, Stojčić kaže da se još uvek razgovara o tehničkim pitanjima, te da Grad, Komisija i Udruženje razmatraju sve opcije.

- Potrudićemo se da sve završimo do tog datuma, ali zavisi od složenosti i izvođenja skulpture, što će se znati kada nađemo umetnika za ovaj projekat. Najvažnije je da žrtve i borci dobiju dostojno obeležje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!