Beogradske priče: "Rađanje" Sava centra

Z. NIKOLIĆ

06. 02. 2021. u 11:33

Београдске приче: Рађање Сава центра

Foto: Arhiva novosti

Snimci ambijenta u kojem je ponikao kongresni "Sava centar" odnose se na period iz druge polovine sedamdesetih godina prošlog veka, kada je izgrađeno ovo značajno beogradsko zdanje.

Prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića, građevina je podinuta u periodu između 1976. i 1979. godine.

Bilo je to vreme kada su počele jasno da se oslikavaju konture današnjeg Novog Beograda. Već su bili podignuti blokovi uz ulicu Milentija Popovića, a prostor gde se sada prostire "Sava centar" još su činile bare i pesak koji su graditelji izvukli sa dna Save i Dunava.

Autoput kroz Beograd, delo Brane Jovina "zauzeo" je svoje mesto 1970. godine, pa je ova lokacija postala veoma atraktivna.

Uz most "Gazela", sve je nagoveštavalo veoma svetlu, beogradsku budućnost.

Foto: Arhiva novosti

Vreme kada su nastali ovi snimci pokazuje da novobeogradski Blok 19A, još nije postojao, a da ne govorimo o "Areni" i blokovima koji je danas okružuju. U to vreme još niko nije slutio da ćemo na ovo mesto postaviti ove značajne objekte.

BLOKOVI I ŠIFRE

Kako su graditelji već obeležili blokove pod nazivom "21", "22" i "23", Sava centar je zauzeo prostor koji je obeležen šifrom "Blok 19". Upravo stoga je današnji stambeni "Blok 19A" dobio takav naziv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)