Beogradske priče: "Rađanje" Sava centra

Z. NIKOLIĆ

06. 02. 2021. u 11:33

Snimci ambijenta u kojem je ponikao kongresni "Sava centar" odnose se na period iz druge polovine sedamdesetih godina prošlog veka, kada je izgrađeno ovo značajno beogradsko zdanje.

Београдске приче: Рађање Сава центра

Foto: Arhiva novosti

Prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića, građevina je podinuta u periodu između 1976. i 1979. godine.

Bilo je to vreme kada su počele jasno da se oslikavaju konture današnjeg Novog Beograda. Već su bili podignuti blokovi uz ulicu Milentija Popovića, a prostor gde se sada prostire "Sava centar" još su činile bare i pesak koji su graditelji izvukli sa dna Save i Dunava.

Autoput kroz Beograd, delo Brane Jovina "zauzeo" je svoje mesto 1970. godine, pa je ova lokacija postala veoma atraktivna.

Uz most "Gazela", sve je nagoveštavalo veoma svetlu, beogradsku budućnost.

Foto: Arhiva novosti

Vreme kada su nastali ovi snimci pokazuje da novobeogradski Blok 19A, još nije postojao, a da ne govorimo o "Areni" i blokovima koji je danas okružuju. U to vreme još niko nije slutio da ćemo na ovo mesto postaviti ove značajne objekte.

BLOKOVI I ŠIFRE

Kako su graditelji već obeležili blokove pod nazivom "21", "22" i "23", Sava centar je zauzeo prostor koji je obeležen šifrom "Blok 19". Upravo stoga je današnji stambeni "Blok 19A" dobio takav naziv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!