NOVI SAVA CENTAR - 2023: Kompletna rekonstrukcija najvećeg prestoničkog kongresnog doma počinje u oktobru

M. S.

30. 01. 2021. u 17:40

REKONSTRUKCIJA Sava centra trebalo bi da počne u oktobru. Kako su najavili iz "Delta holdinga", koji je odnedavno vlasnik ovog kongresnog centra, najpre će biti obnovljena fasada, dok se završetak radova očekuje za dve godine, krajem 2023.

НОВИ САВА ЦЕНТАР - 2023: Комплетна реконструкција највећег престоничког конгресног дома почиње у октобру

Foto K. Mihajlović

Sava centar zatvoriće vrata kada se majstori budu uselili, odnosno tokom renoviranja objekta.

- U rekonstrukciju, koja će trajati dve godine, biće uloženo 80 miliona evra - kaže Živorad Vasić, viši potpredsednik "Delta holdinga". - Mnoge srpske građevinske firme dobiće priliku da učestvuju u ovom projektu. Posle renoviranja, Sava centar će biti grad za sebe.

Sve sale trebalo bi da budu prilagođene kongresnom turizmu, a da komercijalnog prostora ostane oko 16.000 kvadrata. Najsavremenija tehnologija krasiće dvoranu, a renoviranje će biti u skladu sa merama energetske efikasnosti.

USKORO KULTURNO DOBRO

SAVA centar još se nalazi u postupku utvrđivanja za kulturno dobro. Iako je bilo najave da će odluka o proglašenju biti doneta do kraja prošle godine, sudeći prema evidenciji Zavoda za zaštitu spomenika, to se još nije dogodilo.

Kongresni prostor na Novom Beogradu prodat je u novembru pošle godine vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću za 17,5 miliona evra. Posle niza neuspelih tendera i spuštanja početne cene, koja je iznosila 27,4 miliona evra, kada nije bilo zainteresovanih ponuđača, vrednost Sava centar pala je na 21,5 miliona evra. Da bi, u poslednjem nadmetanju, dostigla i poslednju cenu od 17,5 miliona evra.

Novi vlasnik ima rok od pet godina od kupovine da završi rekonstrukciju, a sudeći prema najavama, novo ruho dobiće i pre isteka roka. A prema uslovima konkursa, moraju da ulože minimum 50 miliona evra, dok je planirano da ulože 30 miliona evra više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni