ZA 100 METARA MOLE 30 GODINA: Inspekcija zatvorila Ulicu Rada Brankovića u Ostružnici

S. B. M.

29. 01. 2021. u 10:43

IZLAZ iz Ulice Rada Brankovića na magistralni put Beograd, Obrenovac u Ostružnici zatvoren je stubićima po nalogu i rešenju inspektora za puteve, a radi osiguranja bezbednog odvijanja saobraćaja, pošto priključak na državni put nije legalan - potvrdili su "Novostima" u "Putevima Srbije".

ЗА 100 МЕТАРА  МОЛЕ 30 ГОДИНА: Инспекција затворила Улицу Рада Бранковића у Остружници

Foto Z. Jovanović

Ovim zatvaranjem, o kojem su "Novosti" izvestile u jučerašnjem broju, oko stotinak žitelja ostalo je odsečeno od sveta, pošto 100 metara asfalta do centra mesta ne uspevaju da dobiju tri decenije. I dok se atarskim putem leti kako-tako može, zimi to nije izvodljivo. Nelegalni priključak probijen je 1996. godine i vodi se kao "pešačka staza".

- Problem stanovnika naselja u Ostružnici nije u nadležnosti JP "Putevi Srbije" već Grada Beograda. Prvi korak u rešavanju nastalog problema je da građani pokrenu proceduru preko lokalne samouprave koja će preko nadležnog ministarstva putem objedinjene procedure pribaviti neophodne saobraćajno-tehničke uslove za rešavanje nastalog problema - kažu u ovom preduzeću.

VOZILI PREKO DUPLE PUNE

KUĆE žitelja ove ulice su legalizovane, građene sa građevinskom dozvolom. Problem je što ulica duga 950 metara, koja je bila predviđena detaljnim urbanističkim planom, a koja bi spojila ovo naselje sa centrom Ostružnice i, tako, sa putem, nikada nije urađena. Kada je probijen priključak ("staza") na magistralu, meštani su svojim automobilima prelazili put ka Obrenovcu preko duple pune linije, a pešaci pretrčavali četiri saobraćajne trake, da bi stigli do svojih domova.

Na molbe stanovnika Ulice Rada Brankovića da dobiju bezbedan prilaz domovima niko nije hajao decenijama, ni GO Čukarica, ni Sekretarijat za saobraćaj, ni nadležno ministarstvo. Asfaltni put koji su koristili da se uključe na magistralu vodi se kao "pešačka staza" i jedini je prilaz za 30 kuća koje se nalaze na 13 kilometara od centra prestonice. Njegovim zatvaranjem do žitelja ne mogu ni Hitna pomoć, ni vatrogasci.

Opština Čukarica je 2018. stavila ovu ulicu kao prioritet Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Kako za "Novosti" kažu u Direkciji, Službi za katastar nepokretnosti Čukarica predat je zahtev 2019. godine u cilju formiranja građevinskih parcela za Ulicu Rada Brankovića.

- Kada postupci u nadležnoj službi za katastar budu okončani, steći će se osnov za izradu elaborata za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, na osnovu kojeg će se voditi postupci pred nadležnim organom opštinske uprave. Kada ti postupci budu u završnoj fazi, moći će da se planira izrada tehničke dokumentacije za izgradnju saobraćajnice - kažu u Direkciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna