MIRIJEVO KAO TEKSAS: Vatrometi, koje gotovo svake noći ispaljuju u zvezdarskom naselju, remete mir ovog dela prestonice

S. VIDAČKOVIĆ

23. 01. 2021. u 07:52

МИРИЈЕВО КАО ТЕКСАС: Ватромети, које готово сваке ноћи испаљују у звездарском насељу, ремете мир овог дела престонице

Baklje na vrhu solitera

VATROMET u ponoć lep je način da se obeleži doček nekog važnog datuma - rođendana, godišnjica, venčanja, ali i praznika poput Nove godine ili Božića. Šareni kraci pirotehnike na mračnom nebu ostavljaju impresivan utisak i upotpunjuju slavlje.

Međutim, u zvezdarskom naselju Mirijevo gotovo svaka noć, bilo da je letnja ili zimska, praznična ili "obična" - dočekuje se vatrometom. U Sekretarijatu za poslove komunalne milicije kažu da prijava zbog ove pojave nije bilo.

Ispaljivanje ove pirotehnike u ponoć, na različitim lokacijama u Mirijevu, prijatno je samo nekolicini koja slavi te noći. Nikako onim sugrađanima koji imaju malu decu, te ih probudi višeminutna pucnjava ili ih ometa dok uče dokasno ili ih buka "samo" trgne iz sna. Kada se dočekivala Nova godina, prva bez slavlja na otvorenom i kafanama, Mirijevo je podsećalo na Teksas. Petarde su letele sa svih strana, a na snimcima koji su nam dostavili revoltirani Zvezdarci vidi se da su pojedini ispaljivali vatromet čak i sa svoje terase! U novogodišnjoj, a i božićnoj noći, nebo iznad ovog dela Zvezdare bilo je svetlo kao da je dan.

- Nikom ne bi smetalo da ispaljuju vatromet nekoliko puta godišnje, pa čak i mesečno - žali nam se sugrađanka Mirjana R. iz Mirijeva - Međutim, bezobrazno je to što rade svaku noć. Ne znam da li je u pitanju ista ekipa, ali dete mi se često probudi u to doba, čak i mene trgne iz sna. I bez gledanja na sat znam kad je ponoć, čim čujem vatromet.

Međutim, iz gradskog Sekretarijata za poslove komunalne milicije kažu, za "Novosti", da tokom prošle i u prvim danima 2021. godine nije bilo prijava građana niti postupanja u vezi sa ovim problemom. A kazne za one koji paljenjem pirotehničkih sredstava narušava ju javni red i mir, ali i sigurnost građana, veoma su visoke.

- Zakonom o javnom redu i miru propisano je da će novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova kazniti onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana - kažu iz Gradske uprave.

NOVOBEOGRADSKI BLOKOVI

I stanovnici Novog Beograda koji žive u blokovima 44 i 45 su nam se požalili na vatromete koji se često ispaljuju kasno noću. S obzirom na to da je teško utvrditi preciznu lokaciju na kojoj se pali pirotehnika u nekom trenutku, to ih ometa da prijave ovaj problem nadležnima.

Slično je i u drugim delovima grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko

23.01.2021. 14:15

Zivim na Mirijevu i ne znam kome smeta vatromet koji traje 3min? Price kako nekom smeta tri min buke od vatrometa je smesna. Ne znam ko yo radi ali puna podrška.