POKLOPCE KRADU NEMILICE: Servis "Beokom" i "Vodovod" preplavljeni žalbama građana zbog otvorenih šahti

J. Gočanin

20. 01. 2021. u 07:52

ПОКЛОПЦЕ КРАДУ НЕМИЛИЦЕ: Сервис Беоком и Водовод преплављени жалбама грађана због отворених шахти

Foto Privatna arhiva

POSLEDNJIH meseci "Beokom" servis zatrpan je prijavama građana o šahtovima bez poklopaca širom prestonice, a osim ovog servisa i JKP "Beogradski vodovod i kanalizacije" dobija žalbe građana, kao i zahteve za zamenu.

Podaci iz Gradskog pravobranilaštva Beograda pokazuju da su po broju najčešćih razloga za podnošenje tužbi Gradu, na drugom mestu povrede usled pada u rupu, šaht ili na ledu.

Kako su nam objasnili u "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji", njihove nadležne ekipe redovno proveravaju tehničku ispravnost poklopaca i slivničkih rešetki, i to prema godišnjim planovima, ili na osnovu prijava građana i nadležnih institucija.

FIZIČKE POVREDE

KAKO su nam potvrdili u JKP "Beogradski vodovod i kanlizacija", ukoliko dođe do fizičke povrede zbog upada u šaht u kojem se nalaze instalacije ovog javnog komunnlog preduzeća, građani mogu da podnesu zahtev za naknadu štete upravo ovom preduzeću.

Međutim, veliki broj građana žali se da šahte bez poklopaca stoje i po nekoliko dana, bilo na trotoaru, u dvorištima škola, na kolovozu.

- I sama sam svesna da očigledno ne može da se stane na put krađi poklopaca šahtova - priča Beograđanka Nevena P.

- Ali, zaista nije u redu ni da se neko nedužan povredi prilikom upada u kanalizacioni otvor, koji su tako otvoreni i po mesec dana.

- Ukoliko dođe do krađe, iznenadnog iskakanja i loma poklopca komunalnih objekata kanalizacije, komunalno preduzeće je dužno da odmah po prijavi, preduzme hitne mere obezbeđenja i zamene ovih elemenata - govore u JKP BVK.

Ipak, ovo javno komunalno preduzeće nije nadležno za održavanje svih šahti u gradu, već samo onih u kojima se nalaze instalacije vodovoda i kanalizacije JKP BVK. Vodomerna skloništa u kojima se nalaze vodomeri ne održava ovo preduzeća, već se o njima staraju vlasnici objekata čiji se vodomeri nalaze u šahtovima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Tomić Bane

20.01.2021. 22:02

Šahtove lopovi ne prodaju Željezari u Smederevu, već otpadima po Beogradu, a oni to uredno prodju željezari... Da li vi stvarno mislite da taj problem ne može da se reši za nedelju dana?

buki

21.01.2021. 00:50

@Tomić Bane - Rešili bi oni kada bi neko drugi krao poklopce. Pošto svi znamo ko ih krade već 30 godina, i koliko su takvi pod zaštitom države, oprezno dok hodate i širom otvorite oči. Onima za volanom, neka je Bog u pomoći.

Kiza

21.01.2021. 07:40

Нису проблем ови што краду поклопце, већ они што их откупљују! Зато надлежне инспекције треба да спроводе прикривене контроле откупљивача и кад их ухвате казнити због кривичног дела "угрожавање живота и јавне сигурности" уз трајну забрану бављења овим послом и проблем решен! Такође би полиција ове силне камере по граду могла да користи и за нешто од чега би и грађани имали користи! Само кажем....

savet

21.01.2021. 08:11

Sprovesti struju 220 v, pa da vidiš da neće da kradu. Drugo, kontrola otkupa, to je jedino rešenje, dripci znaju šta otkupljuju ali ne prijavljuju.