"PASJE VREME" I ZA PSE: Psi lutalice ugrožene tokom hladnih dana, posebno kad se živa spusti do minus 10

I. B.

19. 01. 2021. u 07:52

TOKOM zimskog perioda, kada su temperatute neretko ispod nule, napušteni psi koji lutaju po ulicama su veoma ugroženi.

ПАСЈЕ ВРЕМЕ И ЗА ПСЕ: Пси луталице угрожене током хладних дана, посебно кад се жива спусти до минус 10

Foto Privatna arhiva

Prema rečima veterinara, ukoliko ne jedu, opada im telesna masa, a tada se povećava mogućnost da će se smrznuti. U ovakvim vremenskim uslovima najvažnije stvari za njih su hrana, voda i sklonište od vetra.

Ipak, iz JKP "Veterina Beograd" nam objašnjavaju da ovo još nisu temperature koje su veoma rizične za napuštene pse, opasno je kada temperature dođu do - 10 stepeni Celzijusovih, kada preduzimaju ozbiljnije korake.

- Svako ko vidi iznemoglog psa ili sa nekim povredama, obavezno neka nam se obrati, naši kontakti su dobro poznati građanima - kaže direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić.

INTERVENCIJE

VETERINA Beograd u proseku dnevno ima oko 20 intervencija, a proteklih dana najčešće ozlede su bile iščašenje kuka, prelom noge, ali su pse mučile i upala krajnika, kao i virusno-bakterijske infekcije - kaže Grubić.

Naglašava da je u proteklih osam godina sterilisano i zbrinuto oko 45.000 pasa pronađenih na ulici.

- Zbog epidemiološke situacije u zemlji, nismo u mogućnosti da organizujemo neke veće akcije kako bismo pomogli napuštenim psima u ovim momentima - kaže Milica Ranković, predsednica Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti "Feniks".

- Apelujemo na sve sugrađane koji su u prilici da naprave neko sklonište, što im je trenutno najneophodnije, i u njega ostave nešto jaču hranu i vodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna