DO SADA NEVIĐENA FOTOGRAFIJA: Spomenik Stefanu Nemanji, novi simbol Beograda, u punoj veličini (FOTO)

Novosti online

17. 01. 2021. u 12:17

RADOVI na spomeniku Stefanu Nemanji privode se kraju, a stanovnici prestonice ovih dana su u mogućnosti da, po prvi put, ovo umetničko delo vide u punoj veličini.

ДО САДА НЕВИЂЕНА ФОТОГРАФИЈА: Споменик Стефану Немањи, нови симбол Београда, у пуној величини (ФОТО)

Spomenik Stefanu Nemanji

Novi simbol grada i Savskog trga biće svečano otvoren 27. januara, na Svetog Savu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je ranije rekao da obnova Savskog trga na najbolji način pokazuje kako se Beograd menja i uređuje poslednjih osam godina.

- Setite se samo kako je izgledao trg ispred stare železničke stanice pre samo dve godine. Taksi stanica, posečeno drveće, autobuska okretnica, spomenik od zarđalog gvožđa koji nisu prihvatali ni oni kojima je bio namenjen. Danas je to najveći i najlepši pešački trg u Beogradu, čija je površina 32 hiljade metara kvadratnih, urađen prema projektu jednog od najboljih arhitektonskih biroa u Evropi iz Madrida, sa velelepnim spomenikom osnivaču najvažnije srpske srednjovekovne dinastije Stefanu Nemanji, koji je izvajao Aleksandar Rukavišnikov, jedan od najvećih evropskih vajara - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda i dodao da je obnovljena i osvetljena fasada stare železničke stanice, koja će postati Muzej istorije Srbije - rekao je Vesić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će posle Svetog Save obići spomenik i istakao da će "Savski trg biti među nekoliko najlepših u celoj Srbiji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

ŽITELJI RAKOVICE, SPREMITE ZALIHE VODE: U ponedeljak suve česme u ovim ulicama