OGLASIO SE INSTITU "JAROSLAV ČERNI": PDR Makiškog polja predviđena je urbanizacija u široj zoni zaštite vodoizvorišta

Марија Стевановић
Marija Stevanović

28. 12. 2020. u 11:52

Planom detaljne regulacije za Makiško polje predviđena je urbanizacija područja u široj zoni zaštite vodoizvorišta, kažu u Institutu za vodoprivredu "Jaroslav Černi", koji je izradio hidrotehničku studiju, te dodaju da je u toj zoni dopuštena gradnja, uz primenu standardnih tehničkih i dodatnih mera kojima bi se obezbedila zaštita postojećeg dela izvorišta.

ОГЛАСИО СЕ ИНСТИТУ ЈАРОСЛАВ ЧЕРНИ:  ПДР Макишког поља предвиђена је урбанизација у широј зони заштите водоизворишта

Budući plan stambenih blokova / Foto pr

Naime, deo javnosti tvrdi da će usvajanjem tog plana biti ugroženo vodosnabdevanje građana, a izvršni direktor Instituta Dušan Đurić kaže da je njhova studija, koja je bila jedan od osnova za izradu plana za Makiško polje, u skladu sa važećim zonama zaštite vodoizvorišta i da po tom pitanju nema osnova za zabrinutost.

Đurić navodi da je rešenje o određivanju zona sanitarne zaštite izvorišta podzemnih i površinskih voda Beograda, donelo nadležno Ministarstvo zdravlja 2014. godine, na osnovu "Elaborata o zonama sanitarne zaštite podzemnih i površinskih voda vodosnabdevanja grada Beograda", koji je izrađen u Institutu "Jaroslav Černi" tokom 2013. godine.

Dodaje da je tim elaboratom dat i predlog mera i ograničenja unutar zona sanitarne zaštite, te da je u široj zoni zaštite dopuštena gradnja, uz primenu standardnih tehničkih mera i dodatnih mera zaštite, čime bi se obezbedila zaštita postojećeg dela izvorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega