RUPE OPASNE ZA PUTNIKE. Požeška ulica , kojom prolazi čak 18 linija gradskog prevoza, u veoma lošem stanju

S. B. MILOŠEVIĆ

07. 12. 2020. u 07:13

POŽEŠKA ulica je "žila kucavica" Banovog brda. Tim pravcem prolazi 18 linija javnog prevoza, među kojima su i tramvajske linije 12 i 13. Vozači i oni koji ovde žive znaju da je ova saobraćajnica zrela za rekonstrukciju, iako je od poslednje veće obnove prošlo 10 godina.

РУПЕ ОПАСНЕ ЗА ПУТНИКЕ. Пожешка улица , којом пролази чак 18 линија градског превоза, у веома лошем стању

Oštećeni delovi kolovoza na Banovom brdu / Foto M. Anđela

Iz "Puteva Beograda" ističu da je u planu projekat sanacije kolovoza.

Stanovnici ovog dela Čukarice kažu da su tramvajske šine toliko propale da kada šinska vozila prođu samo malo većom brzinom od uobičajene, stakla na prozorima stanova tresu se kao da je u pitanju zemljotres. Muke imaju i vozači, koji redovno upadaju u kratere na asfaltu. Najveća oštećenja vidljiva su između šina i ivice trotoara.

- Vozači autobusa odavno ne staju na stajalištima javnog prevoza do ivice trotoara, već na šine. Udubljenja su velika, pa im je lakše da ne ulaze na stajalište, pogotovo kada pada kiša jer tako rizikuju da isprskaju putnike koji prevoz čekaju na stanici. Ipak, problem je kada izlazite iz autobusa. Nedavno umalo nisam nogu polomila. Cipela lako zapne u pukotinu i čovek izgubi ravnotežu - jada se putnica sa linije 58.

I drugi su saglasni da je potrebno da se popravi ispucali asfalt bar na stajalištima javnog prevoza duž Požeške, kako se nezgode ne bi dešavale.

Iz JP "Putevi Beograda" odgovorili su da je nadzorni organ JP "Putevi Beograda" obišao ovu ulicu i tom prilikom konstatovno je da "postoji veći obim oštećenja betona u tramvajskoj baštici u vidu poprečnih, podužnih i mrežastih pukotina betonske ispune".

- Ova oštećenja su naročito prisutna na betonskim površinama između spoljašnje šine i ivičnjaka. Sva oštećenja su mehanička i nalaze se na krutom habajućem sloju kolovoza, a nastala su usled višegodišnje eksploatacije, i to isključivo u tramvajskoj baštici, koja je namenjena za kombinovani saobraćaj tramvaja i drugih motornih vozila. Kao prvi korak u procesu popravke planiran je Projekat sanacije kolovoza u Požeškoj ulici - kažu, za "Novosti", u "Putevima Beograda".

Kada će projekat sanacije biti napravljen i kada bi popravke mogle da počnu, "Novostima" nije rečeno.

REKONSTRUKCIJA RAĐENA 2009. GODINE

OVA ulica, među najprometnijima na Čukarici, rekonstruisana je tokom 2009. godine, dok su radovi završeni u martu 2010. Krajem 2009. ulica je puštena za automobilski saobraćaj, dok su neimari do proleća naredne godine završavali obnovu tramvajskih šina duž cele deonice. Već u maju, putari su se ponovo vratili pošto je guma oko šina, koja je trebala da obezbedi nečujno kretanje vozila, ispala. Ploče na trotoarima su popucale, ivičnjaci su bili visoki i time neprilagođeni kretanju osoba sa invaliditetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!