PUTNICI SAMI MERE GUŽVU: Nove mere stupile u utorak na snagu - kafići zatvoreni u 18.00, ograničenja u javnom gradskom prevozu

J. GOČANIN

25. 11. 2020. u 07:39

ПУТНИЦИ САМИ МЕРЕ ГУЖВУ: Нове мере ступиле у уторак на снагу - кафићи затворени у 18.00, ограничења у јавном градском превозу

Foto Z. Jovanović

NOVE mere zaštite od širenja virusa korona, koje je Vlada Srbije propisala u subotu, primenjuju se od juče. Skraćeno radno vreme kafića, restorana, barova, klubova, kladionica i tržnih centara, prvog dana stupanja mera "na snagu", ugostitelji i vlasnici ovih objekata su ispoštovali, te su katance na vrata stavili u 18.00.

Propisano je i obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom u onim situacijama gde se ne mogu izbeći kontakti. Zabranjena su sva javna okupljanja s prisustvom više od pet osoba. Ipak, od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih, odnosno minimum četiri kvadrata po osobi. Svi oni rade do 18.00, samo prehrambene radnje mogu do 21.00, a apoteke i benzinske pumpe bez ograničenja.

Određen je i maksimalan broj putnika u javnom prevozu. Novo obaveštenje nalazi se i na vratima autobusa, a Beograđani ga uglavnom poštuju. Ipak, kako kaže vozač GSP, broj putnika zavisi od toga koji je deo dana, te se situacija tokom dana nije znatno promenila u odnosu na prethodni period. Špic koji je bio do 17.00, od juče je od 17.00 do 20.00, a kako bi se linije gradskog prevoza rasteretile, u tom periodu je na ulicama prestonice 236 autobusa više.

Foto Z. Jovanović

- Već nekoliko dana je manje putnika nego ranije. Valjda mnogi rade od kuće, a i starije ljude slabije viđam da se voze. Situacija s brojem ljudi u vozilima zaista nije loša, s obzirom na to da je ova mera na nivou preporuke, a ne obaveze - objašnjava vozač.

Kako su se reporteri "Novosti" i uverili, ne postoji redar zadužen da prebrojava koliko putnika uđe, te je na korisnicima gradskog prevoza da odluče da li će ući u autobus u kom je preporučeni kapacitet već popunjen ili će sačekati sledeći. Na svako drugo "zabranjeno" sedište, Beograđani su, čini se, zaboravili, ali se zaštitne maske mogu videti na licima svih putnika. Nove mere su oročene na deset dana, pa će biti ponovo razmotrene.

IZOLACIJA I RAD OD KUĆE

OD juče je na snazi i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije i karantina, ali i svih ostalih mera koje su usvojene na predlog Kriznog štaba. Vlada Srbije je omogućila rad od kuće gde god je to izvodljivo, kako bi se smanjio rizik od zaražavanja u radnim prostorijama i javnom prevozu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)