"MIŠ" NE MENJA TABLU I KREDU: Bolji uspeh učenika osnovnih škola na prvom tromesečju nije odraz i stvarno stečenog znanja

B. Borisavljević

23. 11. 2020. u 11:41

NIŠTA ne može da zameni živu reč i direktnu komunikaciju nastavnika i đaka, slažu se prosvetni radnici.

МИШ НЕ МЕЊА ТАБЛУ И КРЕДУ: Бољи успех ученика основних школа на првом тромесечју није одраз и стварно стеченог знања

Đaci na nastavi

Iako su na prvom tromesečju, u brojnim školama, ocene bolje u odnosu na isti period prošle godine, one nisu odraz i naučenog. Direktori škola navode da se onlajn nastava ne može porediti sa predavanjem u učionici, a to pokazuju i rezultati koje učenici pokazuju u jednom i drugom vidu nastave.

Prema rečima Milana Krstića, direktora OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu, kada predavanja prate u školi đaci mnogo bolje shvataju i prihvataju gradivo. Pored nemogućnosti komunikacije sa predmetnim nastavnikom, kada su na času kod kuće nemoguće je obezbediti sistem kontrole da li oni uopšte prate nastavu.

- Neuporedivo su bolji rezultati kada su deca u učionici i prate nastavu dok profesor predaje i objašnjava - kaže Krstić. - Mi ne možemo da ih kontrolišemo da li, kada su onlajn i zaista prate nastavu na televiziji, kao ni da li zadatke koje im šalju nastavnici oni sami rešavaju ili uz nečiju pomoć. Takođe, ima dece koja nemaju internet, pa nisu u mogućnosti da preuzmu dodatne nastavne materijale koje im nastavanici šalju uz pomoć raznih platformi. Kod nas u školi ih je oko 50.

Istog su mišljenja i u najvećoj osnovnoj školi u Srbiji - "Nikola Tesla" u Vinči. Kako ističe Dragoljub Gačić, direktor ove obrazovne ustanove, princip "eks katedre" ne može zameniti ni najbolje pripremljeno onlajn predavanje. I đaci su koncentrisaniji, kada su u učionici.

- Živu reč ne može ništa zameniti - navodi Gačić. - Kada prate nastavu od kuće, ako im nešto nije jasno, ne mogu da pitaju nastavnika da im razjasni. Kasnije to zaborave da pitaju kada dođu u školu. I u našoj školi su mnogo bolje rezultati nastavnog procesa kada su deca u učionici nego kod kuće.

Đaci starijih razreda nastavu prate po kombinovanom odelu, ali ako žele mogu da se opredele da budu samo onlajn, a da samo dolaze u školu da odgovaraju. Broj dece koji se odlučio da uči stalno od kuće je zanemarljiv.

PROSVETNI SAVETNICI

Kako nezvanično saznajemo, narednih dana škole će posetiti prosvetni savetnici, kako bi se na licu mesta uverili kako se odvija nastava u novonastalim okolnostima. Oni će pomoći školama da otklone neke nedoumice, ako ih ima. Prve će "na meti" biti škole, za koje su stizale primedbe roditelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a