NA KORAK OD VODOVODA, A PIJU KIŠNICU: Žitelji Kovine pokušavaju da se umreže poput komšija sa trešnje

Š. Marović

02. 11. 2020. u 13:26

STANOVNICI sopotskog naselja Koviona, koje pripada mesnoj zajednici Ralja, godinama bezuspešno pokušavaju da više od hiljadu domaćinstava povežu na vodovodnu mrežu.

НА КОРАК ОД ВОДОВОДА, А  ПИЈУ КИШНИЦУ: Житељи Ковине покушавају да се умреже попут комшија са трешње

Foto privatna arhiva

U nekadašnje vikend-naselje, koje je nastalo sedamdesetih godina, doseljava se sve više porodica, a cevovod koji je Kragujevačkim putem došao samo tri kilometra od njih, uveravuju u Direkciji za građevinsko zemljište, nema dovoljan kapacitet da snabdeva i ovaj deo grada.

IMPROVIZACIJA Bojler puni kiša, Foto privatna arhiva

Žitelji Kovione više od deset puta sakupljali su potpise u kojima zahtevaju da se cev prečnika F-215 produži do njihovog naselja, a da će oni finansirati sve ostale radove i priključak na gradski vodovod. Dogovor koji je Grad Beograd sklopio sa meštanima susednog, po vikend-naselju poznatijeg, naselja Trešnja, koje pripada mesnoj zajednici Mala Ivanča, da će do kraja sledeće godine dobiti vodovod ne odnosi se i na Kovionu, koja se nalazi sa druge strane Kragujevačkog puta.

- Iako stanujemo u ovom prelepom mestu na samo 30 kilometara od centra grada, živimo kao u srednjem veku, pošto nijedna kuća nije priključena na vodovod - za "Novosti" priča Rade Filipović, stanovnik ovog naselja i inicijator najnovije peticije.

- Ranije je ovo bilo vikend-naselje, ali odavno nije tako, čak se dosta porodica za vreme korone doselilo iz grada i upisalo decu u obližnje škole i vrtiće. Koviona je udaljena svega tri kilometra od cevovoda koji ide Kragujevačkim putem, a uz malo dobre volje tvrdimo da je moguće da preko te cevi i naše naselje dobije vodu.

LOŠ KVALITET

KIŠNICU smo nosili na ispitivanja u Zavod, gde su nam rekli da nije baš najboljeg kvaliteta - očajno priča Filipović. - Često me strah da deci dajem da je piju ili da sa njom spremamo hranu. Na primer, garderobu odnosimo na pranje u grad, pa donosimo u Kovionu na sušenje. Obraćali smo se svim nadležnim institucijama, kao i predsedniku Opštine Sopot, ali je sve ostalo na obećanjima. Sva okolna naselja imaju ili će u narednih godinu i po dana dobiti priključke, a mi ćemo ostati slepo crevo.

Zbog nedostatka gradske vodovodne mreže, žitelji ovog dela prestonice primorani su da se snalaze na razne načine - kupovinom vode, čiji kubik kod privatnika košta od 1.000 do 1.500 dinara ili, u češćim slučajevima, korišćenjem kišnice. Takođe, po vodu odlaze i na izvor Drvnik, koji je čak deset kilometara udaljen od centra Kovione.

Izvor Drvnik udaljen 10 kilometara od naselja, Foto privatna arhiva

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda za "Novosti" ističu da je prostornim planom opštine Sopot konačno rešenje vodosnabdevanja ove lokalne samouprave bazira na regionalnom vodovodu Makiš-Mladenovac, koji je trenutno u izradi.

- Dok se on ne završi, za naselje Trešnja pronađeno je tehničko rešenje vodosnabdevanja, s obzirom na to da je 2016. godine izgrađen cevovod duž Kragujevačkog puta do skretanja za Ripanj, a priključkom sa ovog cevovoda moguće je obezbediti snabdevanje vodom ovog naselja - kažu iz Direkcije.

- Da bi se obezbedilo snabdevanje vodom naselja Koviona, neophodno je da se prethodno izrade dva rezervoara i crpna stanica, s obzirom na to da postojeći cevovod na Kragujevačkom putu nema dovoljan kapacitet da bi se iz njega voda direktno usmerila ka ovom naselju. Aktivnosti na izradi potrebne dokumentacije planiraće se narednim programima uređenja i dodele građevinskog zemljišta, a prema procedurama propisanim za kapitalne prijekte koji se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih prihoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a