SRAMOTA! Oskrnavljeni "Pobednik" i Stambol kapija, Davidova zvezda osvanula na simbolima Beograda (FOTO)

S. V.

24. 10. 2020. u 09:05

NEPOZNATI vandali u noći između četvrtka i petka oskrnavili su postament "Pobednika", Stambol kapiju i Ali-pašino turbe na Kalemegdanu.

СРАМОТА! Оскрнављени Победник и Стамбол капија, Давидова звезда осванула на симболима Београда (ФОТО)

Foto: JP Gradska tvrđava

Bahati sugrađani plavim sprejom crtali su Davidovu zvezdu na ovim znamenitostima. Kako je "Novostima" rečeno iz JP "Beogradska tvrđava", ekipe JKP "Gradska čistoća" juče su očistile ove grafite. Međutim, biće neophodna i intervencija Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

PROVALILI U "BARUTANU"

ODMAH po ukidanju vanrednog stanja, polovinom maja, nepoznate osobe provalile su u Veliki barutni magacin na Kalemegdanu i oštetili rimsku skulpturu koja datira s kraja 2. ili početka 3. veka. Kako su "Novostima" potvrdili iz Narodnog muzeja, u čijem je vlasništvu ova skulptura, sanacija će biti duga i trajaće najmanje godinu dana, jer je figura bukvalno prepolovljena.

Na ovim istorijskim spomenicima, juče ujutro osvanuli su jevrejski simboli, dimenzija oko 40 centimetara. Uklanjanje je odmah počelo.

- Posle završenog uviđaja, JP "Beogradska tvrđava" odmah je organizovalo čišćenje grafita i zahvaljujući angažovanju našeg preduzeća i "Gradske čistoće" već tokom prepodneva očišćena su tri grafita - na spoljašnjoj i unutrašnjoj Stambol kapiji - kaže, za "Novosti", direktorka JP "Beogradska tvrđava" Marija Reljić.

Zbog specifičnosti spomenika i materijala koji se koriste za čišćenje, uklanjanje preostala dva grafita preuzeo je Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Iako je fizičko obezbeđenje prisutno na Kalemegdanu 24 časa, nema video-nadzora. Kako su nam ranije rekli iz ovog preduzeća, postavljanjem kamera kulturno dobro bilo bi bezbednije, a posao obezbeđenja mnogo lakši. U planu je da se u toku ove godine postavi video-nadzor na celom kompleksu, pre svega na objektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri