VARIOCI ČEKAJU "BEOELEKTRANE": Služba za zapošljavanje na evidenciji ima majstore potrebne gradskom preduzeću za poslove održavanja

G. NOVAKOVIĆ

22. 10. 2020. u 12:07

KADA bi JKP "Beogradske elektrane" zaposlile stručnjake sa liste Nacionalne službe za zapošljavanje bio bi rešen i problem koji počinje da isplivava od početka grejne sezone.

ВАРИОЦИ ЧЕКАЈУ БЕОЕЛЕКТРАНЕ: Служба за запошљавање на евиденцији има мајсторе потребне градском предузећу за послове одржавања

Foto I. Marinković

Zbog deficita varilaca u ovom preduzeću, kolateralna šteta su očigledno sugrađani. To se pokazalo pre tri, odnosno dva dana, kada su stanari iz Omladinskih brigada i iz Sare Bernar u Sremčici bili u hladnim stanovima danima.

Skoro identični slučajevi u dva kraja grada, i sa područja dve toplane, imali su i isti odgovor na pitanje zabrinutih i smrznutih sugrađana kada će im problem biti rešen. Kako su nam posvedočili naši sagovornici sa Novog Beograda i iz Sremčice, "Beoelektrane" nisu mogle danima da poprave kvar, jer nemaju varioce. U oba slučaja, tu informaciju su "na jedvite jade" dobili od dispečera preduzeća.

- Čudi me da firma nema takve stručnjake. To je bio izgovor zašto majstora nema da poprave kvar - rekao nam je pre tri dana Milan Jocović, jedan od stanara iz Omladinskih brigada 35.

TRAŽENE OBLASTI

OSIM univerzalnog zavarivača, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje još je nekoliko oblasti u kojima su varioci "izvođači radova". Tako je zanimanje "zavarivač - rezač gasom" potražilo 539 poslodavaca. Na teritoriji prestonice opisu odgovara 18 ljudi. Šestoro ih je zaposleno ove godine. Elektrozavarivače traži 853 poslodavaca, ali ukupno ih je na listi NZS 55, od čega ovaj posao ume da radi i osam žena. Posao je preko NZS našlo njih 23.

Da radnika varilačka struka nedostaje, nije tajna. Međutim, sudeći prema podacima koje nam je dostavila Nacionalna služba za zapošljavanje, nezaposlenih zavarivača ima na njihovoj evidenciji. Primera radi, profesionalaca sa zvanjem "univerzalni zavarivač" na području Beograda ima 19, od čega na posao čekaju dve dame. Ove brojke odnose se na stanje na dan 30. septembra ove godine.

- U periodu od 1. januara do 30. septembra, prijavljene su dve potrebe za univerzalnim zavarivačima - rekli su nam iz Odeljenja za analizu i statistiku. - Do kraja septembra ukupno je zaposleno njih petoro.

PROBLEM Zgrada u Omladinskih brigada 35

Foto Ž. Knežević

Kako se dogodilo da tek od ove grejne sezone počinje da se otkriva da jednom važnom gradskom preduzeću fale majstori trenutno je misterija. Na pitanja "Večernjih novosti" o tome koliko im je varilaca potrebno, koliko dugo kubure sa nedostatkom ove struke, na koji način premošćuju ovaj problem i da li će on uticati na brzinu otklanjanja kvarova, JKP "Beogradske elektrane" ostalo je nemo.

- Reč je o internoj organizaciji preduzeća, o čemu ne želimo da govorimo, to je odluka menadžmenta - kratko nam je nezvanično rečeno u preduzeću zaduženom za tople stanove.

Nažalost, da ekipe za hitne intervencije dolaze sa danima zakašnjenja na svojoj je naježenoj koži već osetilo nekoliko stotina sugrađana. A grejna sezona tek je na početku.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri