PRAVE MAPE BUKE: Nemoćni da redovnim putem obezbede red , građani se organizovali, sporne lokale crtaju na "Guglovoj" platformi

M. STANOJKOVIĆ

17. 10. 2020. u 09:42

STANARIMA mnogih prestoničkih zgrada, pogotovo onima u užem centru grada, noćima "grmi" ispod prozora. Iako je Grad u više navrata najavljivao rešavanje buke uvođenjem akustičnih zona, Beograđani se umesto u institucionalnu pomoć, uzdaju u sebe i međusobnu solidarnost sa komšijama po buci. Tako je i nedavno napravljena mapa buke na "Guglu", gde građani grupišu sve lokale zbog kojih godinama nemaju normalan život.

ПРАВЕ МАПЕ БУКЕ: Немоћни да редовним путем обезбеде ред , грађани се  организовали, спорне локале цртају на Гугловој платформи

Jedan od protesta građana u Cetinjskoj ulici

Na hiljade zgužvanih papira od prijava stanara zbog kršenja javnog reda i mira, ali i kućnog reda, tamo gde kafići posluju u zgradama, završilo je prethodnih godina na otpadu. Inspekcije su izlazile, merile buku, mnoge i kažnjavale, ali očigledno nedovoljno da kazna nadmaši profit koji, zbog kršenja propisa, vlasnici lokala ostvare. Zbog nemogućnosti da izađu na kraj sa birokratijom, a povezani istim problemom i prijavama koje ne dopiru do nadležnih, stanari iz raznih delova grada sve kafiće i restorane koje premašuju dozvoljene decibele ucrtali su na "Guglovu" mapu.

- Ideja je nastala tako što sam jednog od mnogih jutara kada sam se probudila nenaspavana postavila objavu na "Tviteru" da treba da se napravi neki spisak svih lokala koji nam remete život. Tada se javio jedan programer i ponudio da napravi mapu na "Guglu" - navodi Jovana Đurović.

I okupljeni u Udruženju stanara Zetske i Cetinjske godinama su adresa sugrađanima sa drugih krajeva grada, koji se njima obraćaju kako bi ih uputili kome da se obrate kada su iscrpli sve korake i digli ruke od inspekcije.

- Ovim smo želeli da pokažemo da tih lokala ima i to mnogo, i da nismo samo mi iz Cetinjske, koji se malo-malo, kako kažu, žalimo - kaže Biljana Metlaš iz Udruženja stanara Zetske i Cetinjske. - Tu su ljudi iz svih krajeva grada, koji ne mogu da izađu na kraj sa glasnom juzikom, jer Grad ne želi da se sistemski pozabavi time. Moram da napomenem da na mapi ne mogu da se nađu lokali koje bilo ko nasumično pošalje, već isključivo mora da se dostavi dokumentacije, snimci koji to potvrđuju, kao i dokazi da je bilo prijave i da je inspekcija izlazila na teren.

Mape koje građani prave

Iz Grada je nedavno najavljeno da bi od naredne godine trebalo da se reši problem svih stanara iz bučnih kvartova akustičnim zoniranjem grada. Na taj način prestonica bi bila podeljena u tri zone u kojima će biti precizirani granični decibeli. Jedna od novina je da će inspektori moći da mere buku i na otvorenom, a ne samo u zatvorenim prostorima. Ipak, stanari koji polažu nade da njihov problem u stvari institucionalno može da se reši, smatraju da propisi nisu prepreka mirnom snu, već njihovo nesprovođenje. Decibeli koji smetaju uhu, ali i psihičkom zdravlju, i sada su poznati.

CRVENI KRUŽIĆI U 30 DELOVA GRADA

LOKACIJE bučnih lokala obeležene su na mapi crvenim kružićima i za sada ih ih ima više od trideset u različitim delovima grada. Lokale stanari mogu prijaviti preko tviter-naloga "Mapa buke" ili ukoliko pošalju adrese i naziv lokala Udruženju stanara Zetska i Cetinjska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest