U PRESTONICI ODZVONILO BUCI? Uvode se akustične zone, za naselja do 55 decibela

M. STANOJKOVIĆ

27. 08. 2020. u 14:20

MIRAN san i noći na jastuku a ne pod jastukom, trebalo bi da donesu nove gradske odluke koje će regulisati buku, sugrađanima koji žive u ugostiteljskim kvartovima.

У ПРЕСТОНИЦИ ОДЗВОНИЛО БУЦИ? Уводе се акустичне зоне, за насеља до 55 децибела

Foto: V. N.

Planirano je da se uradi akustično zoniranje grada kojim će prestonica biti podeljena u šest zona, za koje će biti tačno precizirani granični decibeli. Još jedna od novina je što su do sada buku inspektori merili samo sa zatvorenim prozorima, dok će ubuduće meriti sa otvorenim, jer najviše prijava dolazi tokom letnjih meseci. Rok za ovaj posao je kraj sledeće godine.

Prema navodima nadležnog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, donošenjem odluke o akustičnim zonama, biće propisani nivoi buke tokom dana i tokom noći, koji ne smeju prelaziti granične vrednosti.

- Na teritoriji Beograda prva zona obuhvata delove za odmor i rekreaciju, bolnice, kulturno-istorijske lokalitete i velike parkove - navode u Sekretarijatu. - Buka danju ovde neće smeti da prelazi 50 decibela, a noću - 40. U drugu zonu spadaju turistička područja, kampovi i školske zone, gde će do noći buka smeti da se "penje" do 45, a noću do 50 decibela.

Osim toga, znaće se precizno koja galama može da se toleriše u isključivo stambenim područjima, gde će tokom dana biti dozvoljena buka do 55 decibela, a tokom noći 45. Veća buka biće dozvoljena u delu gde se nalaze mešoviti objekti, poslovni i trgovačko-stambena područja i dečja igrališta.

KRITERIJUMI

AKUSTIČNA zona jeste područje na čijoj je celoj površini propisana jedinstvena granična vrednost indikatora buke. One su određuju prema postojećem stanju izgrađenosti, načinu korišćenja zemljišta, kao i prema planiranim namenama prostora.

Posebna zona biće gradski centar, zanatski deo, zona duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica, gde će se, u zavisnosti od doba dana, buka tolerisati do 55, odnosno do 65 decibela. Šesta zona obuhvata industrijske, skladišne i transportne terminale, gde buka ne sme prelaziti graničnu vrednost u zoni sa kojom se graniči.

- Akustične zone biće zakonski osnov za regulisanje obaveza vlasnika ugostiteljskih objekata - tvrde u gradskoj upravi. - Vlasnici će morati da preduzmu tehničke i druge mere zaštite. Građani koji žive u blizini ugostiteljskih objekata će dobiti bolje uslove za život.

ROK KONCERT KAO UDAR GROMA

ZANIMLjIVO je da je zvuk udara groma od 120 decibela gotovo približne jačine kao i rok koncert - 115 decibela. Frižider bruji do 40 decibela, šivaća mašina 40 decibela, dok gradski saobraćaj izaziva buku od oko 80 decibela. Prema podacima stručnjaka, šum do 50 decibela ne izaziva organska oštećenja, dok galama i stalno uključen TV od 70 do 80 decibela izazivaju nervozu i uzrok su lošeg sna. Usisivač dostiže jačinu do 70 decibela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave