KULTURA I SOCIJALA PRVI NA UDARU: Lokalne sampouprave planiraju raspodelu po rebalansu budžeta

G. N.

14. 10. 2020. u 11:41

GRADSKE opštine po treći put pretrpele su smanjenje sredstava u lokalnoj kasi, što je utvrđeno na poslednjoj sednici Skupštine grada.

КУЛТУРА И СОЦИЈАЛА ПРВИ НА УДАРУ: Локалне сампоуправе планирају расподелу по ребалансу буџета

Pripreme malih maturanata za upis neće biti

Neki od projekata koji su započeti u većini slučajeva sačekaće neki bolji period, a sudeći prema trenutnim planovima pojedinih lokalnih samouprava, oblasti kulture i socijalnog rada, kao i infrastrukturni radovi, najviše će trpeti zbog manjka novca u odnosu na početak godine.

Opština Rakovica tek će planirati svoj budžet, te zasad nadležni još ne mogu da preciziraju na koje će projekte umanjenje najviše uticati. Ipak, tekuće potrebe građana ne bi trebalo da budu ugrožene. Sredstva iz Grada kojima raspolaže ova opština iznose 458.044.471 dinar, što je oko 178 miliona dinara manje u odnosu na prvobitno planiran prihod iz budžeta prestonice.

- GO Rakovica će najmanje štedeti na najbitnijim projektima za građane Rakovice - kažu nadležni.

NEMA ZA SPORT

UNAPRED isplanirani infrastrukturni poslovi su na teritoriji opštine Zvezdara završeni pre nego što se odlučivalo o smanjenju dohotka od Grada. Međutim, i u ovoj lokalnoj samoupravi sredstava namenjena za kulturu i sport su smanjena, te se od određenih projekata odustalo.

"Komšijska" opština Čukarica već prilagođava sredstva koja ima. Sa umanjenjem, ona iznose 601.087.968 dinara, i ova suma najviše će uticati na potrebe komunalno-infrastrukturnih radova, za tekuće održavanje škola i vrtića. Odustalo se od priprema za malu maturu i letnjeg kampa na Adi Ciganliji. Kako su nam rekli nadležni, sredstva nisu izdvojena ni za potrebe udruženja u oblasti kulture i socijalnog rada.

- Svi redovni planovi, koje je neophodno sprovesti za nesmetano funkcionisanje opštine će biti realizovani, a i projekti koje smo sprovodili u prethodnih nekoliko godina. Reč je najpre o poklon-paketima za svu novorođenčad sa teritorije opštine, i pomoći u kući starim i nemoćnim osobama od strane gerontodomaćica - ističu sa Čukarice.

Ova opština neće se luksuzirati kada je reč o obnovi nameštaja ili druge opreme za Upravu, budući da njihov manjak u kasi iznosi oko 200 miliona dinara.

Slično su razmišljali i u Obrenovcu, imajući u vidu da je ova opština pretrpela najveći "gubitak". Kako smo nezvanično saznali, školarci neće ove godine ići na Taru i Bukulju. To je samo jedna od mera kako bi se novac u iznosu od 1.000.601.108 dinara ravnomerno rasporedio.

KRUCIJALNI PROJEKTI

 

OPŠTINA Palilula će posle rebalansa raspolagati sa 741.887.235 dinara iz gradske kase.

- Veliki projekti od krucijalne važnosti biće završeni - kažu iz GO Palilula. - Tu najpre mislimo na infrastrukturne poslove, projekat vodovodne mreže koji se već sprovodi. Takođe, ubrajamo i asfaltiranje ulica i uređenje međublokovskih prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)