PALE ĐUBRE, NE MARE ZA KAZNE: Vatrogascima u Beogradu proteklih deset dana prijavljeno 58 slučajeva

S. Vidačković

20. 09. 2020. u 12:24

BEOGRADSKI vatrogasci prethodnih dana imali su pune ruke posla zbog vatre koju pale nesavesni sugrađani.

ПАЛЕ ЂУБРЕ, НЕ МАРЕ ЗА КАЗНЕ: Ватрогасцима у Београду протеклих десет дана пријављено 58 случајева

Foto Fejsbuk

Ljudi u gotovo svim delovima grada, pogotovo obodnim, ne prezaju od paljenja smeća, trave i granja po njivama, pored puta, pa čak i u sopstvenim dvorištima.

Kako su nam rekli iz Ministarstva unutrašnjih poslova, prestoničkoj Vatrogasno-spasilačkoj brigadi je u proteklih deset dana prijavljeno 58 slučajeva na otvorenom prostoru. Intervencije su bile u naseljima Resnik, Košutnjak, Zemun, Borča, Železnik i Kumodraž.

Foto V. Danilov

Vatrogasci su nedavno intervenisali u Mirijevu, nedaleko od OŠ "Despot Stefan Lazarević", gde je bahati Zvezdarac u dvorištu svoje kuće usred dana zapalio smeće. Prema rečima ogorčenih komšija, dim je kuljao nekoliko metara uvis, a miris paljevine osećao se ceo dan. Komplikacije su nastale i kada su odlučili da prijave problem, jer su ih nadležni "šetali" od jedne do druge inspekcije.

VAZDUH

OSIM izazivanja opasnosti, spaljivanje je štetno za zemljište i žive organizme koji žive u njemu, a produkti sagorevanja umanjuju kvalitet vazduha i tako narušavaju životnu sredinu - objašnjavaju u MUP. - Građani mogu da prijave nesavesno paljenje na otvorenom prostoru Vatrogasno-spasilačkoj brigadi, policiji i komunalnoj miliciji.

Problem se javlja i u prigradskim naseljima, gde poljoprivrednici neretko spaljuju strnjiku pored puta. Osim što zagađuju vazduh, dim i buktinja mogu biti kobni i za vozače koji mogu izgubiti kontrolu nad vozilom usled slabe vidljivosti na kolovozu. Takođe, veliki problem je i vetar, koji može da rasplamsa vatru i na okolne njive i objekte.

Spaljivanje sitnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara, podsećaju iz MUP. Predviđene kazne za takve radnje su u vidu prekršajnog naloga u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere