SEDMORO NOVAJLIJA I "TITO IZ SOPOTA": Od 17 opština, na 14 su izabrani predsednici, VOŽDOVAC VODI IVANA TOMIĆ ILIĆ

M. STANOJKOVIĆ

10. 09. 2020. u 13:45

OD 17 beogradskih opština, nove čelnike dobilo je čak njih 14, i to iz redova Srpske napredne stranke (SNS).

СЕДМОРО НОВАЈЛИЈА И ТИТО ИЗ СОПОТА: Од 17 општина, на 14 су изабрани председници, ВОЖДОВАЦ ВОДИ ИВАНА ТОМИЋ ИЛИЋ

Foto Z. Jovanović

Sudeći prema trenutnom rasponu snaga, izjednačen je broj reizabranih i broj novih predsednika, sedam prema sedam, dok se danas očekuje da rukovodstvo bude izabrano u još dve opštine, na Vračaru i u Zemunu. Novi Beograd, svakako, neće voditi dosadašnji predsednik, budući da će Aleksandar Šapić voditi Skupštinu opštine. Ko će sesti u njegovu fotelju, biće poznato tek početkom oktobra. Zasad, jedna dama, Ivana Tomić Ilić, vodi Opštinu Voždovac.

ČEKAJU NOVI BEOGRAD, ZEMUN I VRAČAR

NAJZANIMLjIVIJA situacija očekuje se na Novom Beogradu. Izborno prebrojavanje bilo je "tesno", budući da su se lomila koplja za jednog odbornika između SNS i SPAS. Nakon prigovora SNS, utvrđeno je da je Šapićeva lista bila u prednosti sa 23 odbornika napram 22 SNS.

Sednica Skupštine opštine Zemun na kojoj će biti izabran predsednik zakazana je za danas u 11.00. Vračar će novo rukovodstvo dobiti na zasedanju od 16.00.

Najduže poverenje iz redova starih čelnika uživa Živorad Milosavljević, kome je nedavno potvrđen deseti mandat, i tako je ušao u četvrtu deceniju vođenja Opštine Sopot. Žitelji ga iz milošte zovu "Tito iz Sopota". Njega su na ovu funkciju, osim 27 odbornika SNS, dovela i tri odbornika iz redova SPS-JS. Iako ga godina deli od penzionerskih dana, ne planira da se povuče, već da izgura i svoj novi mandat. Kako kaže, okružio se mladim kadrom, dok je on na čelu kao zaštitni znak Sopota.

Foto P. Milošević

- Teret predstavlja ukoliko ozbiljno shvatiš da moraš da održiš kontinuitet i određeni nivo kako bi se radilo u interesu građana - rekao je, za "Novosti", Milosavljević. - Sa mnom rade mahom mladi. U narednom periodu prioriteti su nam poboljšavanje vodosnabdevanja, turističkih resursa Kosmaja i Trešnje, kao i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Njegovim stopama krenule su i neke kolege sa drugih opština. Staž na mestu predsednika opštine produžili su i Aleksandar Jovičić sa Palilule, koji više nije najmlađi predsednik opštine, jer su na čelo opština došli i mlađi od njega. Ovo će mu biti drugi mandat. Čukaričane će i u narednom periodu voditi Srđan Kolarić, koji je na čelo ove opštine prvi put došao 2014. godine. Tako će starih lica najviše biti u prigradskim opštinama. Miroslav Čučković nastaviće da vodi Obrenovac, Barajevo Bata Adamović, Surčin Stevan Šuša, a Mladenovac Vladan Glišić.

Foto V. Danilov

Novo lice dobio je Savski venac, gde će umesto Irene Vujović o funkcionisanju opštine brinuti Miloš Vidović, koji je u prethodnom mandatu obavljao funkciju člana Veća. Njegov imenjak Miloš Simić (30), ekonomista, zasad najmlađi predsednik, zauzeo je fotelju čelnika GO Rakovica, umesto Vladana Kocića. Na mesto Miloša Ignjatovića, na čelo Zvezdare došao je Vladan Jeremić, koji je bio član Veća. O gročanskim pitanjima brinuće Dragan Pantelić, privrednik, koji je nasledio Živadinku Avramović. Zasad jedina žena, Ivan Tomić, Ilić vodiće GO Voždovac, umesto dosadašnjeg predsednik Aleksandra Savića. Opštinu Lazarevac vodiće još jedno novo ime - Bojan Stević, umesto svog imenjaka Sinđelića.

Foto P. Milošević

Posle 28 godina vladavine demokrata, Starim gradom rukovodiće SNS. Na čelo opštine postavljen je Radoslav Marjanović, pre toga, zamenik šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada.

- Zatekli smo veoma lošu finansijsku situaciju i prvo moramo da poradimo na tome da Opštinu finansijski konsolidujemo - kaže Marjanović. - Prioritet su nam najmlađi sugrađani, ali i penzioneri, za koje ćemo osnovati "Senior centar". Potom, sledi i razgovori sa predstavnicima gradskih preduzeća, kao i sa Gradom o velikim projektima na opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a