ZBOG BEOGRAĐANINA SA ELEKTRIČNIM TROTINETOM NA AUTO-PUTU, POTREBAN NOVI ZAKON: Vožnjom ugrozio živote

S. B. M.

10. 09. 2020. u 12:50

ЗБОГ БЕОГРАЂАНИНА СА ЕЛЕКТРИЧНИМ ТРОТИНЕТОМ НА АУТО-ПУТУ, ПОТРЕБАН НОВИ ЗАКОН: Вожњом угрозио животе

Foto Fejsbuk

SNIMAK mladića koji vozi trotinet auto-putem kroz Beograd 80 kilometara na sat zaprepastio je korisnike društvenih mreža, ali i sve one koji su se tog trenutka vozili ovom saobraćajnicom kroz Novi Beograd.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja najoštrije osuđuje ovakvu vrstu ponašanja, jer, kako kažu, po važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, na auto-putu je dozvoljeno kretanje samo motociklima, putničkim i teretnim vozilima i autobusima.

Na snimku napravljenom iz automobila i objavljenom na "Tviteru", čuje se da mladić vozi brzinom od 80 kilometra na čas. On je išao za kolonom vozila u smeru ka Šidu, a onda je odlučio i da pretekne automobil koji je bio ispred njega. Obilazak je započeo sa vozačeve desne strane gde se nalazi zaustavna traka na auto-putu.

APEL NADLEŽNIH

DOK se zakon ne usvoji, Agencija apeluje na vozače trotineta da ne upravljaju vozilima na kolovozu, kao i da maksimalno koriste pešačko-biciklističke staze. Ukoliko se kreću biciklističkim stazama, da se ne kreću brzinom većom od 35 kilometara na čas, a na pešačko-biciklističkim stazama brzinom ne većom od 10 kilometara na čas.

- Ovo ponašanje nije uzrokovano nedostatkom zakona koji bi ga sankcionisao, već je rezultat bahatosti vozača koji je, upuštajući se u vožnju trotinetom na auto-putu, ugrozio i svoj život, a i tuđe živote. Pravila vožnje električnih trotineta u Srbiji biće uređena novim zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji uveliko priprema radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova. Očekujemo da će do kraja godine biti donet nacrt tog novog zakona. Međutim, ovo prevozno sredstvo se toliko brzo tehnološki razvija da je jako teško uskladiti pravila o upravljanju vozilom koje je do juče išlo 10, a danas ide i preko 50 kilometara na sat - navode u Agenciji.

Kažu i da je Republika Srbija je najbliža slovenačkom modelu, po kojem bi bilo dozvoljeno da električni trotineti idu trotoarom i biciklističkim stazama, i to ne brže od šest kilometara na sat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)