"PRVO SE ČULO KAKO JE NEŠTO PUKLO, A ONDA JE ULETELA ŽENA...": Kako je izbio požar u bivšoj fabrici "Trudbenik"?

A. Z. KLISURIĆ

10. 09. 2020. u 14:45

VATRENA stihija koja je izbila u pogonu za reciklažu plastike na Slanačkom putu u dva magacina ostavila je samo garež.

ПРВО СЕ ЧУЛО КАКО ЈЕ НЕШТО ПУКЛО, А ОНДА ЈЕ УЛЕТЕЛА ЖЕНА...: Како је избио пожар у бившој фабрици Трудбеник?

Foto D. Milovanović

Dim se u utorak oko 18.00 video gotovo u celom Beogradu, a plamen je uništio plastiku, građevinski materijal i elektroopremu koja je bila u prostorijama.

Povređenih, srećom, nije bilo. Devet vatrogasnih vozila i juče je dežuralo u dvorištu nekadašnje fabrike "Trudbenik", u kome trenutno veliki broj zakupaca iznajmljuje hangare.

Čak 25 pripadnika vatrogasno-spasilačke brigade sa osam vozilo borilo se sa plamenom skoro šest sati. Uzrok požara biće poznat tek nakon istrage, koju će pripadnici policije moći da urade kad požar bude u potpunosti ugašen. Pretpostavlja se da su stihiji doprinele neispravne instalacije, dok se kao jedan od razloga navodi eksplozija kompresora u pogonu za reciklažu plastike.

- Površina koja se urušila je velika, pao je krov, kao i neki noseći zidovi, pa je potrebno više vremena da požar bude u potpunosti stavljen pod kontrolu - istakao je Rade Milošević, načelnik Sektora za vanredne situacije. - Svi detalji nesreće biće poznati tek nakon obavljenog uviđaja, koji će biti moguć tek kada požar bude u potpunosti ugašen.

INSPEKCIJA KONROLISALA KVALITET

Društvenim mrežama ređale su se fotografije stihije na Slanačkom putu. Gust crni dim videli su stanovnici Zvezdare, Voždovca, Autokomande i oni u centru grada. Na teren je juče izašla i Inspekcija za zaštitu životne sredine kao i nadležni iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kako bi se obavila provera kvaliteta vazduha.

- Zbog sagorevanja plastičnih materija neprijatan miris se osećao širom Beograda, ali zbog vetra koji je duvao zagađujuće materije se nisu dugo zadržale u vazduhu - saopštili su nadležni iz Gradskog zavoda. - Kvalitet vazduha je tokom jučerašnjeg dana bio u plavoj zoni, koja definiše dobar kvalitet, pa razloga za brigu nema.

Kako su reporterima "Novosti" rekli očevici, plamen je buknuo za trideset sekundi, i zahvatio je prvo jedan magacin, pa drugi. Zakupci ostalog prostora u "Trudbeniku" uspeli su da izbegnu veću materijalnu štetu zbog brze intervencije vatrogasaca.

ŠTETA Zakupci juče sanirali posledice, Foto D. Milovanović

Aleksandra V., vlasnica firme koja se nalazi iza pogona za preradu plastike, rekla nam je da još uvek nisu procenili štetu, ali da su juče imali sreće.

- Pre pet dana uselili smo se u ovaj magacin, a iz prethodnog smo "pobegli" jer je tri puta poplavio tokom ove godine i, evo, iz vode pobegli smo u vatru. Izgorela nam je kancelarija - rekla nam je Aleksandra. - Mi pravimo čestitke i pozivnice, pored nas je fabrika nameštaja, da je sve to buknulo, ko zna kako bi se završilo. Vatrogasci su nam rekli da bi u tom slučaju zahvatilo ceo krug, a onda bi se vatra proširila i na plinske boce, koje se nalaze u jednom od magacina.

PRIZOR Gusti dim nad gradom, Foto N. Skenderija

Dim je kuljao, a vatra se širila prilično brzo...

- Prvo se čulo kako je nešto puklo, ali nismo obraćali pažnju jer ovde radi mnogo firmi. U kancelariju je uletela žena i rekla nam da brzo izađemo napolje, jer je nešto eksplodiralo. Kada su došli vatrogasci, gasili su samo sa jedne strane. Odveo sam ih iza magacina u kome je vatra buknula, da gase i hangare, gde je postojala opasnost da se vatra proširi. Srećom da sam bio tu, inače bi šteta bila mnogo veća - ispričao je jedan od očevidaca.

Ostali zakupci koje su reporteri "Novosti" zatekli juče u dvorištu nekadašnje fabrike "Trudbenik" ispričali su da je šteta velika i da ne znaju kako će da nadoknade gubitak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)