"RIMLJANKA" SE VRAĆA ZA GODINU DANA: Statua koju su vandali početkom maja oborili u Barutani na beogradskoj tvrđavi još na sanaciji

S.Vidačković

07. 09. 2020. u 05:00

RIMSKA statua s kraja drugog veka, koja je početkom maja oštećena kada su vandali provalili u Barutanu na Kalemegdanu, još je u procesu restauracije.

РИМЉАНКА СЕ ВРАЋА ЗА ГОДИНУ ДАНА: Статуа коју су вандали почетком маја оборили у Барутани на београдској тврђави још на санацији

Novosti

Kako su "Novostima" potvrdili iz Narodnog muzeja, u čijem je vlasništvu ova skulptura, sanacija će biti duga i trajaće najmanje godinu dana, jer je figura bukvalno prepolovljena.

Posle konzervacije stručnjaci će, u dogovoru sa JP "Beogradska tvrđava", odlučiti da li će "Rimljanka" biti vraćena na staro mesto, u Veliki barutni magacin na Kalemegdanu. Iz Narodnog muzeja ističu da su u toku veoma temeljni radovi.

- Šteta je velika, ali problem je moguće rešiti i očekujemo da će skulptura iz zbirke Narodnog muzeja biti vraćena u pristojno stanje - objašnjavaju u ovoj kulturnoj ustanovi. - Od više stvari zavisi gde će skulptura biti postavljena, kada konzervatori završe posao. U saradnji sa JP "Beogradska tvrđava" ispitaćemo sve postojeće bezbednosne mere u Barutani i odlučiti da li je potrebno dodatno obezbeđenje.

Kako saznajemo, policija još nije identifikovala vandale koji su u prostor Barutane, najverovatnije, ušli preko bedema visokog sedam metara. Ono što je dodatno otežalo hvatanje nesavesnih sugrađana jeste i nepostojanje bezbednosnih kamera u ovom delu Kalemegdana. Kako su nam rekli u JP "Beogradska tvrđava", na prostoru Kalemegdana 24 časa je prisutno fizičko obezbeđenje koje vodi računa kako o bezbednosti objekata tako i o bezbednosti posetilaca.

- Naš cilj je da incidente u potpunosti iskorenimo i zato je u planu JP "Beogradska tvrđava" da uvede sistem video-nadzora na celom kompleksu, što će doprineti bezbednosti svih objekata na Beogradskoj tvrđavi i olakšati posao ljudima koji fizički obezbeđuju kompleks. Upravo zahvaljujući njihovom angažmanu, sprečene su mnogo veće štete koje su mogle da nastanu u celom kompleksu.

"HERKULANKA"

OŠTEĆENA skulptura predstavlja statuu žene isklesane od belog mermera iz kolekcije rimskih kamenih spomenika, a pronađena je na Kalemegdanu kod Vojnog muzeja, u drevnom Singidunumu. Pripada tipu skulptura pod nazivom "mala herkulanka", koji potiče iz razdoblja helenizma, a Rimljani su ga prisvajali sve do trećeg veka nove ere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna