PROMENE U NOVOBEOGRADSKOM BLOKU 31: Istočni deo pretvaraju u moderni poslovni centar, planirana nadogradnja zgrade MUP

M. STANOJKOVIĆ

03. 09. 2020. u 18:24

ISTOČNI deo bloka 31 u Novom Beogradu trebalo bi da bude pretvoren u moderni poslovni centar.

ПРОМЕНЕ У НОВОБЕОГРАДСКОМ БЛОКУ 31: Источни део претварају у модерни пословни центар, планирана надоградња зграде МУП

Foto. V. N.

Planom detaljne regulacije (PDR) Sekretarijata za urbanizam, koji je do 15. septembra na ranom javnom uvidu, predviđeno je uređenje javnih i zelenih površina, nova pravila izgradnje i povećanje kapaciteta parking mesta sa izgradnjom podzemnih garaža do 300 mesta. Plan se odnosi na administrativni centar blokova u kom se nalaze zgrada opštine, SIV, MUP.

S obzirom na to da je na ovom potezu smešten veliki broj javnih službi, Sekretarijat za urbanizam predvideo je da radovima, koji su u planu, poveća atraktivnost i ambijentalnu vrednost administrativnog centra Novog Beograda.

- Planira se rekonstrukcija i transformacija poslovnog centra u istočnom delu bloka koju pokreće dodatna ili nova izgradnja na ovom području - navodi se u PDR. - Planirane površine za komercijalne sadržaje u zoni više spratnosti zauzimaju istočni deo bloka duž Bulevara Mihajla Pupina, Bulevara umetnosti i Bulevara Zorana Đinđića. Površina planirana za komercijalne sadržaje iznosi oko četiri hektara.

SAČUVATI KORBIZIJANSKI DUH

PLANOM detaljne regualcije predviđeno je da se sačuva duh i vrednosti korbizijanske arhitekture i urbanizma, koji imaju ekološku, kulturnu i urbanističku vrednost. Korbizijanska arhitektura, inače, podrazumeva velike građevine koje su uklopljene u zelene površine.

Kada je reč o nadgradnji postojećih objekata, više kapaciteta treba da dobije objekat MUP Novi Beograd, kao i Institut za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "Imtel" gde će biti dograđena jedna etaža. Problem sa mestima za parkiranje trebalo bi da bude rešen izgradnjom garaže kapaciteta od 280 do 300 garažnih mesta uz Ulicu Omladinskih brigada između SIV i Opštine Novi Beograd. A na poziciji postojećeg parkirališta "Novi Beograd" nići će javna garaža "Opština Novi Beograd" sa 210 garažnih mesta. Podzemna garaža biće u dva nivoa.

- Ne planira se izgradnja novih saobraćajnica, ali će biti novih trotoara kako bi se poboljšala pristupačnost pešaka postojećim i planirani sadražajima - stoji u PDR. - Ovaj PDR treba da se uskladi sa PGR šinskih sistema, budući da će uz Bulevara Zorana Đinđića biti stanica metroa "Merkator".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna