KORONA RAZRADILA SPLAVOVE: Vlasnici plovila u priobalju reka Save i Dunava ove godine solidno zarađuju od izdavanja

A. VOJINOVIĆ

26. 08. 2020. u 09:23

SPLAVOVI na Savi i Dunavu poznati su kao popularna mesta za odmor ili organizaciju porodičnih slavlja i druženja.

КОРОНА РАЗРАДИЛА СПЛАВОВЕ: Власници пловила у приобаљу река Саве и Дунава ове године солидно зарађују од издавања

Letnja vrelina u društvu na vodi lakše pada

Beogradske obale načičkane su privatnim plovilima, koja zahvaljujući labavom zakonu ne podležu nekim strogim pravilima. Dok se ne usvoje dopune Zakona o vodama, vlasnici splavova moći će da uživaju u veoma dobroj zaradi i biznisu koji je procvetao u vreme epidemije korone. Naime, u vikendicama na vodi zauzeti su uglavnom i termini u septembru.

Ponuda splavova na dan je bogata, a cene se razlikuju u zavisnosti od veličine, opremljenosti i udaljenosti od centra Beograda. Na periferiji grada noćenje za dve osobe košta 40 evra. Na obalama Save, bliže srcu grada, plovila se iznajmljuju od 70 evra pa naviše, pa tako ima i onih koji izdaju i za nekoliko stotina evra. Gazde vikendom povise cenu smeštaja za desetak evra, pošto građani najradije rezervišu odabrani splav za beg od posla.

Kako su za "Novosti" ispričali u jednoj gradskoj agenciji koja iznajmljuje splavove na dan na Savi, interesovanje u odnosu na prošlu godinu je ovog leta bilo mnogo veće.

- Ove godine imali smo povećan broj gostiju koji su kod nas iznajmljivali splav na dan. Imali smo sve generacije, dolazili su nam i porodice sa decom, mladi ljudi sa društvom, parovi... Slavili su rođendane, roštiljali, odmarali se - pričaju za naš list u ovoj agenciji. - Naplaćujemo deset evra po osobi, a zbog epidemije virusa korona i aktuelne situacije ograničili smo broj gostiju na deset.

Za većinu prestoničkih splavova ne mogu se naći slobodni termini do kraja avgusta, dok je kod pojedinih samo nekoliko radnih dana ostalo prazno. Takođe, vikendi su zauzeti ne samo do kraja meseca, već i u septembru.

Splav na dan neretko iznajmljuju i povodom različitih slavlja, pa se tako na vodi uz zvuke talasa i pod zvezdama slave rođendani, momačke i devojačke večeri, privatne i poslovne proslave. Takođe, dečji rođendani su se prebacili iz igraonica na plovila.

- Prošlog vikenda iznajmili smo splav na Savi da sinu proslavimo rođendan. Za ceo dan platili smo 150 evra, a mališani su se odlično proveli. Naročito im se dopao bazen, koji je bio u sklopu splava - ispričao je za naš list Dejan Knežević sa Vračara.

ŽURKE SKUPLjE

NA obalama Save i Dunava ima prostranih i bogato opremljenih splavova koji se iznajmljuju za žurke. Ova plovila vlasnici umeju i te kako da naplate, pa u jednom popularnom prestoničkom splavu za zabavu na veče preko radne nedelje treba izdvojiti 250 evra za 50 osoba, dok je od petka do nedelje cena viša za 100 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna