PREDSEDNIK SRBIJE PODRŽAVA INICIJATIVU: I Vučić protiv seče stabala u Košutnjaku

J. D.

22. 08. 2020. u 06:20

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je protiv seče šume u Košutnjaku, kao i da će podržati inicijativu da se spreči uništavanje oko 30 hektara šume, i da će biti utvrđeno ko je tu ranije napravio grešku.

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ПОДРЖАВА ИНИЦИЈАТИВУ: И Вучић против сече стабала у Кошутњаку

Foto: V. N.

Kaže da su u Predsedništvo stigla pisma protiv sečenja šume i da prvo hoće da pročita šta piše. Ističe da, ipak, nema problem da se izjasni i kaže da je protiv sečenja šume, kao što bi bio protiv sečenja platana u Bulevaru kralja Aleksandra, koje su, podseća, neki svojevremeno posekli.

- Protiv sam sečenja šume u Košutanjku i nemam nikavu rezervu po tom pitanju, ali treba videti šta su prava potencijalnog investitora i da vidimo ko je tu napravio grešku u nekom ranijem periodu i kako to da se reši - dodao je Vučić.

Prostor "Avala filma", jugoslovenskog i srpskog filmskog magnata, privatizovan je pre pet godina, iako su se mnogi tome protivili. Od oko 86 hektara, koliko zauzima parcela predviđena urbanističkim planom, skoro polovina je prekrivena gustom šumom Košutnjaka. Novi vlasnici "Avala studios", istakli su da će uraditi revitalizaciju postojećih i izgradnju novih filmskih studija za privlačenje holivudskih i drugih globalnih produkcija i razvoj srpske kinematografije. Međutim, ono što je izazvalo veliku buru u javnosti je to što, pored ovog, projekat podrazumeva i izgradnju ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa u jednom od najlepših delova grada, koji je ekološki veoma važan za Beograd.

Na elaborat za plan detaljne regulacije kompleksa "Avala filma" u tom parku, koji je početkom jula Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio na rani javni uvid, uloženo je više od 7.000 primedbi.

Foto: V. N.

 
GRAĐANI LISTOM PROTIV

PROTIV moguće seče šume u Košutnjaku izjasnili su se pripadnici civilnog sektora, umešale su se opozicione partije, ali i stručnjaci i građani kojima je stalo samo do dobrobiti žitelja Beograda.

Dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Ratko Ristić istakao je da je od izuzetne važnosti očuvanje zelenih površina u Beogradu i da bi seča šume u Košutnjaku dovela do brojnih posledica po biodiverzitet tog područja, ali i kvalitet života stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja