OSAM PAVILJONA VRAĆA ŽIVOT U PIONIRSKI GRAD: Preuređenje kompleksa za smeštaj dece u Košutnjaku

M. STANOJKOVIĆ

20. 08. 2020. u 07:07

SPORTSKO-REKREATIVNI centar "Pionirski grad" u Košutnjaku, koji je nekada bio glavna destinacija za odmor i zabavu školaraca, a sada je potpuno ruinaran i daleko od nekadašnjeg sjaja i graje, ponovo ima šansu za obnovu.

ОСАМ ПАВИЉОНА ВРАЋА ЖИВОТ У ПИОНИРСКИ ГРАД: Преуређење комплекса за смештај деце у Кошутњаку

Foto Z. Jovanović

Sekretarijat za investicije raspisao je javnu nabavku za izradu urbanističkog projekta i tehničke dokumentacije za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekata u kompleksu. Ideja je da se kroz tri faze preuređenja izgrade smeštajni kapaciteti za oko 400 dece, odnosno osam paviljona. A na mestu postojeće zapuštene kuće "Velikog Brata" nići će novi objekat za sportske aktivnosti.

Kako se navodi u javnoj nabavci za izradu neophodne dokumentacije, na terenu se trenutno nalazi sedam starih paviljona koji su građeni za vreme Drugog svetskog rata, od kojih je jedan pretvoren u "Skvoš klub". Postojeća četiri novija paviljona su sagrađena šezdesetih godina, od kojih se dva koriste za potrebe dečje ustanove, a dva uopšte nisu u funkciji.

POD ZAŠTITOM

TENDER za izradu urbanističkog projekta za preuređenje SRC "Pionirski grad" raspisan je i 2017. godine, ali tada nije pristigla nijedna ponuda. Kako je i tada naznačeno, obnova mora da ima zeleno svetlo nadležnih institucija jer je područje na kom se nalazi kompleks pod zaštitom. Plan je bio da radovi počnu 2019. godine.

- U prvoj fazi planira se izgradnja osam smeštajnih paviljona. Od toga šest sa po 52 ležaja, četvorokrevetne sobe sa kupatilom, kao i dvokrevetne za nastavnike. Gradiće se i dve jedinice višeg standarda sa po 40-48 ležajeva, četvorokrevetnih apartmana za smeštaj omladinskih grupa i dečjih klubova. U svakom pavljionu predviđa se izgradnja i kupatila koja će biti dostupna gostima sa invaliditetom - navodi se u planu.

Gosti "Pionirskog grada" hraniće se u novom restoranu, a kuhinja će moći da priprema do 500 obroka. Predviđena je i izgradnja šest kabineta sa po 20 mesta, kompjuterski kabinet, biblioteka, kao i kreativni centar za različite radionice.

Foto Z. Jovanović

- Posetioci će imati na raspolaganju i naučni centar sa tematskim celinama kao što su akustika, anatomija, inženjering, planetarijum i srpski naučnici. Amfitetatar sala će imati višestruku funkciju za pozorišne predstave, filmove, seminare, predavanja, muzičke programe. Sala će biti kapaciteta 400 mesta.

Foto Z. Jovanović

- Dečji klub će biti namenjen gostima koji dolaze u "Pionirski grad", sa mini-kuhinjom u kojoj će se pripremati brza hrana, i koja će biti opremljena svim uređajima, tosterom, aparatom za hot dog, palačinkarom, mini-ledomatom, frižiderima. U planu je i diskoteka na oko 300 kvadrata, kao i prostor za slobodno vreme gde bi deca uživala u stonom fudbalu, pikadu, kutku za društvene igre.

Mnogobrojnim sadržajima, dodaje se i objekat za sportske aktivnosti koji će zauzeti nekadašnju kuću "Velikog Brata".

SADRŽAJI NA OTVORENOM

KADA je reč o sadržajima na otvorenom, u planu je izgradnja letnje pozornice, učionica na otvorenom, prirodnjačkog kutka. Od ostalih sadržaja planira se mini vodeni park, staza za sankanje, mini-golf teren.

- Predviđena je sala za fiskulturu i stoni tenis, kabinet za korektivnu gimnastiku i fitnes sa strunjačama, tegovima, pilates loptama, teretana. Adrenalin zona biće namenjena takođe najmlađima sa spravama za penjanje, spuštanje.

S obzirom na to da Pionirski grad postoji toliko godina, u planu je da se napravi istorijski kutak u kom bi bila smeštena arhivska građa u fotografijama, kao i predmetima i rekvizitima. Osim toga, zamišljeno je i da kompleks dobije staklenik, botanički i zoo-kutak, kao i deo za stare zanate.

Foto Z. Jovanović

Posetioci će moći da uživaju u prostoru koji će posebno biti opremljen za društvene i druge igre. Posedovaće stoni fudbal, hokej, bilijar, pikado, flipere, lego kocke, kutak "volimo klasiku" gde bi deca mogla da slušaju klasičnu muziku preko slušalica, na posebnim stolicama ležaljakama, kutak za "ne ljuti se čoveče", zid, domine, monopol, šah.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije