ŠIROKA KOALICIJA U STAROM GRADU : Konstituisani novi sazivi i izabrani predsednici skupština još pet gradskih opština

M. STANOJKOVIĆ

19. 08. 2020. u 08:45

PET gradskih opština juče je dobilo nove skupštine.

ШИРОКА КОАЛИЦИЈА У СТАРОМ ГРАДУ : Конституисани нови сазиви и изабрани председници скупштина још пет градских општина

Foto P. Milošević

Konstituisani su sazivi i izabrani predsednici Skupština opština Stari grad, Obrenovac, Savski venac, Grocka i Barajevo. Posle 28 godina, demokrate više neće činiti većinu i vlast na Starom gradu. Konstitutivna sednica Skupštine opštine održana je juče, a novi saziv sa 56 odbornika najveći je preokret lokalnih izbora održanih 21. juna.

Dušan Petrić

Foto P. Milošević

Iako je SNS sa 27 odbornika potreban još jedan mandat za većinu, sudeći po glasanju za izbor predsednika Skupštine opštine, koga je podržalo 42 odbornika, može se naslutiti da će novu vlast na Starom gradu činiti nešto šira kolicija SNS, SPS-JS, SPAS i "Metla". Umesto dosadašnje predsedavajuće Skupštinom Mile Popović (DS), ubuduće će na tom mestu sedeti Dušan Petrić, diplomirani ekonomista sa liste Aleksandar Šapić - SPAS.

Sednica je počela potvrđivanjem odborničkih mandata, a o funkcionisanju "kruga dvojke" odlučivaće i poznate ličnosti koje su preuzele posao odbornika. Među njima su i pevač Oliver Mandić, koji je na sednicu došao u svojoj prepoznatljivoj odevnoj kombinaciji, sa tamnom maramom na glavi. Prisutni su bili i Goran Grbović, bivši košarkaš, kao i hirurg dr Moma Jakovljević.

ŠEST LISTA

U STAROM gradu će sedeti 27 odbornika sa liste "Aleksandar Vučić - za našu decu", devet "Čuvara Starog grada", šest iz redova SPS-JS, pet iz koalicije "Srce grada", isto toliko i "Aleksandar Šapić - pobeda za Stari grad", kao i četiri sa liste "Metla".

Odbornik SNS Radoslav Marjanović, za kojeg se šuška da bi mogao da nasledi Marka Bastaća, dosadašnjeg predsednika opštine, istakao je da su izborom predsednika koji nije iz redova njihove partije, pokazali da hoće širu koaliciju i želju za argumentovanom debatom u novom sazivu. Ipak, koalicioni sporazum nije potpisan, iako su četiri izborne liste SNS, SPAS, SPS-JS i "Metla" podržale izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine opštine.

ODLUKA Odbornici glasaju za predsednika Skupštine opštine

Foto P. Milošević

- U narednih nekoliko dana će se znati tačan datum održavanja sednice, a razgovori za buduće činioce izvršne vlasti su u toku - rekao je Marjanović.

Novoizabrani predsednik Skupštine Dušan Petrić, koji je bio član opštinskog veća Novog Beograda, zahvalio se na imenovanju i istakao da su se svi koji su mu dali podršku opredelili za saradnju koja je usmerena na rešavanje problema građana.

Formirano je i pet odborničkih grupa, a ovaj lokalni parlament bi na sledećoj sednici trebalo da dobije još jednu, budući da predstavnici "Srca grada" zbog odusustva jednog odbornika nisu mogli da formiraju odborničku grupu.

Konstituisana je i skupština GO Obrenovca, čija će zasedanja ubuduće voditi Milorad Janković. Novi saziv izabran je i u Barajevu, a za predsednika Skupštine izabran je odbornik SNS Darko Paunović. i Grocka je dobila nove odbornike. A za predsedavajućeg Skupštine izabrana je Dušica Memarović sa liste SNS, za koju je glasalo 33 odbornika.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju