ŠTAMPARIJU PROGUTALA VATRA: Na mestu značajnog kulturnog dobra u Pančevu gradiće stambeno-poslovni kompleks? (FOTO)

Š. Marović

13. 08. 2020. u 06:45

VATRA, koja je prethodne noći, oko 23.00, izbila u samom srcu grada, uznemirila je Pančevce. U Ulici dr Svetislava Kasapinovića došlo je do velikog požara u staroj štampariji "6. oktobar".

ШТАМПАРИЈУ  ПРОГУТАЛА ВАТРА: На месту значајног културног добра у Панчеву градиће стамбено-пословни комплекс? (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

 Objekat, koji se nalazi pored dvorišta Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" i koji je pod prethodnom zaštitom spomenika kulture, gasila  dvoja vatrogasna vozila. Povređenih nije bilo, ali je zaštićeno zdanje potpuno izgorelo.


Zgrada je već duže vreme napuštena, a objekat Štamparije je zaveden kao nepokretno dobro i već dugo se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Pančeva.


Samo što su građani Pančeva odahnuli što niko nije povređen, društvenim mrežama je prostrujala informacija sa fotografijom navodnog projekta stambeno-poslovnog kompleksa koji će se, navodno, izgraditi umesto Štamparije i čak pod istim nazivom.

Izgorela zgrada je, inače, zavedena na placu u Ulici dr Svetlislava Kasapinovića i prostirala se na 3.513 kvadrata.

Foto Z. Jovanović

 


Kako za naš list ističe gradonačelnik opštine Pančevo Saša Pavlov, gradnje na pomenutoj parceli ne može biti, jer planom ona nije dozvoljena.


- Nisam video nikakav projekat stambeno-poslovnog kompleksa, jer sve prvo mora da prođe opštinsku proceduru - decidirano tvrdi Pavlov. - Ukoliko neko želi da gradi na predmetnoj lokaciji, mora prvo da traži promenu namene tog dela grada. Ovde je situacija kristalno jasna, pošto je objekat pod zaštitom Zavoda, nikakva gradnja apsolutno nije dozvoljena.

Foto Z. Jovanović

 


Naš sagovornik ističe da bi bilo kakavstambeni kompleks narušio vizuru ovog dela Pančeva, a okolne većinom jednosmerne ulice ne bi mogle da podrže gušći saobraćaj. n

ZAVOD BEZ ODGOVORA


U Vatrogasnoj službi o uzrocima požara juče nisu mogli da govore i "Novostima" je rečeno da je istraga u toku.
Iako je naš list dobio obećanje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Pančeva da ćemo odgovore na postavljena pitanja dobiti u toku dana, oni nisu stigli do kraja izdanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a