LUNA-PARKU DOZVOLA NA GODINU DANA: Ko izdaje odobrenja za rad ringišpila i kako je to regulisano

J. Gočanin

22. 07. 2020. u 15:13

POSLEDNjA nesreća izazvana pucanjem nosača ringišpila u okolini Sombora, u kojoj je povređeno osmoro dece, pokrenula je pitanja u čijoj nadležnosti je izdavanje dozvola za postavljanje luna-parkova, na koji način i vremenski period ih oni dobijaju, kao i ko kontroliše ispravnost sprava.

ЛУНА-ПАРКУ ДОЗВОЛА НА  ГОДИНУ ДАНА: Ко издаје одобрења за рад рингишпила и како је то регулисано

Foto N. Skenderija

Da bi neko postavio ovakve privremene objekte na određenoj parceli, prvenstveno je potrebna saglasnost njenog vlasnika, odnosno korisnika. Uz to, obavezna je i dozvola dveju organizacionih jedinica gradske uprave, nadležnih za poslove urbanizma i saobraćaja.

- Na teritoriji GO Zemun luna-parkovi nalaze se na potezu između hotela "Jugoslavija" i ulice Karađorđev trg - rekli su nam u ovoj opštini. - Kada podnose zahteve za dozvole, vlasnici prilažu i tehničku dokumentaciju koju čine opisi mesta postavljanja i privremenog objekta, kao i grafički i fotografski prikaz ovog mesta sa ucrtanim privremenim objektom i zgradama u neposrednom okruženju.
Takođe, propisano je da tehničku dokumentaciju moraju da pripreme stručnjaci koji poseduju licencu odgovornog projektanta arhitektonske struke i odgovornog projektanta iz oblasti saobraćaja i saobraćajne signalizacije.

NA PARCELAMA KULTURNIH DOBARA

ZA postavljanje luna-parkova potrebna je saglasnost nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture ukoliko se privremeni objekat postavlja na parceli kulturnog dobra, odnosno na celini koja uživa prethodnu zaštitu i organizacije kojoj je ta površina poverena na upravljanje, korišćenje i održavanje.

- Na teritoriji GO Rakovica postoji jedan ovakav privremeni objekat. Nalazi se na uglu ulica Patrijarha Joanikija i Pilota Mihajla Petrovića. Uz sve saglasnosti, opština izdaje odobrenje u formi rešenja, kojim se određuju: mesto, površina, vreme rada, posebni uslovi uređivanja i održavanja u toku korišćenja objekta, njegovi elementi, prikaz njihovog razmeštaja, kao i obaveza dovođenja te površine u prvobitno stanje po prestanku korišćenja - objašnjavaju u GO Rakovica.

Odobrenje se izdaje za traženi period, a maksimalno do godinu dana. Za kontrolu ispravnosti sprava, kao i kasniji nadzor, nadležni su Komunalna inspekcija i Komunalna milicija.
Kako kažu u Opštini Rakovica, u prethodnom periodu nisu imali prijave građana o neispravnostima i incidentima u okviru zabavnog parka na njihovoj teritoriji. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024