VILSONOVIM BULEVAROM OD JESENI: Preostalo 250 metara do spajanja sa Sajmom

Š. Marović

ponedeljak, 13. 07. 2020. u 09:38

ВИЛСОНОВИМ БУЛЕВАРОМ ОД ЈЕСЕНИ: Преостало 250 метара до спајања са Сајмом

Buduća saobraćajnica imaće šest traka / Foto Z. Jovanović

U okviru kompleksa "Beograd na vodi" u toku je izgradnja Bulevara Vudroa Vilsona, saobraćajnice dužine oko dva kilometra koja će spojiti Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Mišića.

Radnicima "Milenijum tima" ostalo je još 250 metara kako bi levu traku ulice spojili sa jednom od najfrekventnijih saobraćanica u gradu, odnosno Bulevarom vojvode Mišića kod Beogradskog sajma.

Sredinom novembra 2019. godine u promet je pušten prvi deo Bulevara od Karađorđeve ulice do Ulice Nikolaja Kravcova, koja je takođe tada otvorena za saobraćaj. Potom su neimari nastavili sa daljim uređenjem, a kompletan posao bi, prema njihovim rečima, mogao biti završen krajem septembra. Jedan od najsavremenijih bulevara u prestonici biće najbliža veza centra grada sa Sajmom i Adom Ciganlijom.

- Trenutno se izvode radovi na izgradnji leve strane saobraćajnice i ostalo je oko 250 metara kako bi ona stigla do Bulevara vojvode Mišića i izašla na Beogradski sajam - kažu, za "Novosti", izvođači radova. - Zatim počinjemo sa uređenjem desne trake, gde nas čeka mnogo više posla, a očekujemo i dozvolu nadležnih kako bi se poseklo nekoliko stabala koji se nalaze na njenoj trasi.

Ranije se moglo čuti da će na ukrštanju dva bulevara biti napravljen veliki kružni tok, ali će po svemu sudeći biti postavljeni semafori koji će regulisati protok saobraćaja. Bulevar Vudroa Vilsona biće dugačak više od dva kilometra, širok četrdeset metara, sa popločanim trotoarima i biciklističkom stazom na levoj strani između dva drvoreda. Saobraćajnica će imati šest traka sa razdelnim ostrvom u sredini širine pet metara. Bulevar će takođe biti najbrža veza do novog tržnog centra "Galerija", čije je otvaranje najavljeno za septembar.

 Foto Z. Jovanović

- Trenutno je za izlaz na Bulevar vojvode Mišića urađen privremeni prolaz, dok se ne realizuje kompletan projekat - kaže on. - Postavljamo vodovodne i kanalizacione cevi, kišnu kanalizaciju, sistem za zalivanje, elektro i telekomunikacione instalacije, kao i gasovod. Trotoari i biciklističke staze rade se sa leve strane, a počeli smo i postavljanje asfalta, odnosno prvog i drugog sloja. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, ali i situacija sa virusom korona, završetak kompletnog posla može se očekivati krajem septembra, kada će i ovaj deo biti pušten za saobraćaj.

TROTOARI I LED RASVETA

VELIKE žardinjere za novo drveće skoro su završene, ali trenutna meteorološka situacija odložila je njihovu sadnju za avgust ili septembar. Trotoari će biti popločani granitnim pločama sa zelenim površinama i klupama za odmor, a biće ugrađena i moderna LED rasveta.

Pored dela Bulevara kod Beogradskog sajma, neimarima "Milenijum tima" ostalo je da urede pedesetak metara najmodernije saobraćajnice ispod Gazele, pošto je tamo u toku montaža čeličnog gasovoda dužine 500 metara i širine F900, od Gazele do Savske ulice. U uređenju Bulevara prvo je podloga zamenjena peščanom, zatim je postavljen geotekstil, šljunak debljine 50 centimetara, dva sloja kamena, a potom tri sloja asfalta od devet, osam i pet centimetara.

- Do pre nekoliko dana radili smo u punom obimu i bilo je angažovano oko 150 ljudi, ali će novi talas virusa korona nesumnjivo smanjiti i naše kapacitete - ističu na najaktivnijem gradilištu u prestonici. - Broj radnika sigurno će varirati narednih mesec dana, ali ćemo se truditi da radovi zbog toga ne ispaštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Stari Baja

19.07.2020. 10:09

@Dragan - Slažem se, osim što se u pregovorima radilo o Banatu, Bačkoj i Baranji. Srem je išao drugim tokom i nije bio upitan ni u jednom trenutku.

Nr

13.07.2020. 16:09

Колико наших великана и ратних јунака треба да носи називе улица, да не помињем булеваре, а ми ту некоме ко је у тренутку историје био нам наклоњен одајемо оволико признање. Ако хоћемо о странцима да причамо, више нас је задужио Арчибалд Рајс него овај бивши предсједник САД.

Miodrag iz Peći

26.07.2020. 09:53

@Nr - A čime nas je to zadužio Arčibalt Rajs zar time što nam je ukazao na naše mane? Ovi što bi da zamene ime bulevara su protiv najveće "Velike Srbije" čak veće od Dušanovog Carstva koje upravo Vudro sa sv. Nikolajem Romanovim "Nacrtao" i zbog tog greha (pored spočitavanja navodnog rasizma) nije u Srbiji i Beogradu poštovano njegovo ime i delo.

Glas Razuma

13.07.2020. 17:42

Нр, Чисто да знате, у Београду, на Кошутњаку, постоји улица Арчибалда Рајса. Срдачан поздрав

Nr

14.07.2020. 13:21

@Glas Razuma - Znam, tamo mi živi šura. Nebitna saobraćajnica između zgrada. Ovome cijeli bulevar od dva kilometra, a našoj herojini Milunki Savić u Beogradu samo ulica. To je za mene sramota, najveća! Ali nam se sve ovo i dešava što smo ovakvi!

veselnik

15.07.2020. 02:43

"Jedan od najsavremenijih bulevara u prestonici biće najbliža veza centra grada sa Sajmom i Adom Ciganlijom." Od Beograda na vodi? I zar taj bulevar nije vec jednom otvoren? Ili je to bilo u nekoj stranackoj kampanji?

Zeljko

19.07.2020. 19:07

Ne svidja mi se ova ideja o postavljanju semafora, ne razumem zasto se uporno izbegavaju kruzni tokovi koji su po svim mogucim parametrima bezbedniji, omogucavaju veci protok saobracaja i krace zadrzavanje u raskrsnici. Siguran sam da ce se tu stvarati uzasne guzve.