U "STUDENJAKU" JOŠ 950 MESTA: Najveće akademsko naselje na Balkanu trebalo bi da dobije još dve lamele

B.B.

25. 03. 2024. u 13:54

NAJVEĆE akdamesko naselje na Balkanu - Studentski grad trebalo bi da dobije novi objekat površine više od 27.000 kvadarta za smeštaj oko 950 studenta. Urbanistički projekat prve faze budućeg kampusa može se videti na javnoj prezentaciji Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove.

У СТУДЕЊАКУ ЈОШ 950 МЕСТА: Највеће академско насеље на Балкану требало би да добије још две ламеле

Foto: Energoprojekt - urbanizam i arhitektura

U sklopu postojećeg kompleksa planirana je izgradnja dve lamele međusobno povezane pasarelom na svim spratovima. Prva zgrada će imati prizemlje i devet spratova, bruto površine 17.323 metra kvdaratna sa 319 soba i 638 krveta. Susedna lamela će biti sprat niža, imaće prohodan ravan krov, ukupne površine 9.922 kvadrata. U 156 soba biće smešteno 312 studenata.

MEĐUNARODNI KONKURS

Nagradni fond međunarodnog konkursa za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih smeštajnih kapaciteta u Studentskom gradu bio je 56.000 američkih dolara.

Prvu nagradu i 28.000 dolara dobio je studio iz Turske, druga nagrada nije dodeljena, već dve jednako vredne treće u iznosu od po 7.000 dolara.

Prvom fazom predviđena je izgradnja pratećih objekata i tehničkog bloka koji čine trafostanica, priključno razvodno postrojenje, dizel-agregat, toplotne pumpe, kao i kontrolni punkt sa nadstrešnicoma iznad pešačkog pristupa i promenada u južnom delu kompleksa.

Kako je prošle godine izjavio tadašnji ministar prosvete Branko Ružić, očekuje se da radovi počnu u drugoj polovini ove godine. Ukoliko sve bude teklo po planu izgradnja novog objekta trebalo bi da bude gotova do kraja 2026. godine. Rekonstrukcija se radi u okviru projekta "Studentsko stanovanje", finansiranog kreditnim sredstvima Razvojne banke saveta Evrope - CEB sa 32 miliona evra, dok će učešće Srbije biti 16 miliona evra.

Pored izgradnje novog bloka u "Studenjaku", planiran je završetak izgradnje studentskog doma u Nišu sa 400 mesta. U okviru druge faze projekta "Studentsko stanovanje" biće izgrađena nova zgrada u okviru studentskog kampusa u Novom Sadu i rekonstruisan beogradski Studentski dom "Karaburma". U sklopu Studenstkog grade je trenutno četiri bloka sa više od četiri hiljade akademaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!