APLIKACIJOM DO KULTURNE BAŠTINE: Učenička kompanija đaka 14. gimnazije najbolja u prestonici (FOTO)

B.B.

18. 03. 2024. u 12:00

APLIKACIJA za upoznavanje sa bogatom kultrunom baštinom prestonice koju su osmislili učenici 14. gimnazije donela je njihovoj kompaniji "Beo Tura" prvo mesto na Regionalnom takmičenju beogradskih učeničkih kompanija.

АПЛИКАЦИЈОМ ДО  КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ: Ученичка компанија ђака 14. гимназије најбоља у престоници (ФОТО)

Foto: Miroslava Simić Kocić

Drugo mesto pripalo je kompaniji "DOST" koju čine đaci Filološke gimnazije za neobičnu društvenu igru za decu koja uz pomoć ilustrovanih kartica pruža uvid u neverbalnu komunikaciju podstičući igrače na bolje razumevanje. Učenička kompanija "ERPC" iz Tehničke škole "Kolubara" u Lazarevcu, koja je osvojila proizvodnju personalizovanih 3D holograma.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, jugoistočna, jugozapadna i centralna Srbija), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

Na takmičenju u Beogradu svoje proizvode i usluge ponudile su 23 učeničke kompanije iz prestoničkih srednjih škola. Članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta i omogućava učenicima srednjih škola da razviju i vode sopstvene kompanije, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su "zaposleni" u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe "Dostignuća mladih" i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije na kraju školske godine.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu