OTPAD UGREJAO RADIJATORE: Pet godina od početka radova, energija konačno krenula sa deponije Vinča ka toplani "Konjarnik"

A. Z. K.

09. 03. 2024. u 05:00

NAKON pet godina iščekivanja, sistem grejanja na otpad u Vinči juče je napokon pušten u rad.

ОТПАД УГРЕЈАО РАДИЈАТОРЕ:  Пет година од почетка радова, енергија коначно кренула са депоније Винча ка топлани Коњарник

FOTO: Novosti

Toplotna energija proizvodi se u kompleksu sanitarne deponije, a postrojenje za preuzimanje je u toplani "Konjarnik". Stanovi na opštinama Voždovac, Vračar i Zvezdara sada će se zagrevati iz obnovljivih izvora. Vrednost investicije je 23,5 miliona evra.

Projekat izgradnje postrojenja započeo je 2019. godine. Spaljivanjem otpada u Vinči, toplana na Konjarniku dobija energiju od 56,5 megavata.

Izgradnja u Surčinu

JKP "Beogradske elektrane" u narednom periodu imaće još jedan veliki projekat koji sprovodi uz pomoć Vlade i Ministarstva finansija - izgradnju toplane u Surčinu.

- Ona će snabdevati "Ekspo", Nacionalni stadion i okolno područje. Tu prvi put uvodimo plasiranje rashladne energije. Novo, moderno postrojenje, koje će takođe dovesti do prekretnice u razvoju "Beogradskih elektrana" - rekao je Vukić.

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević juče je prisustvovao početku rada novog sistema.

- Pretvaranje nesanitarne deponije u Vinči u sanitarnu pokrenuli smo 2019. godine i svi su bili skeptični. Korišćenje obnovljivih izvora na ovaj način značajno je iz mnogo aspekata, a pre svega zbog toga što otpad sada nije trošak, već je postao resurs - rekao je Nikodijević. - Postajemo i manje zavisni od uvoza gasa. Sa ovih 56,5 megavata koje dobijamo iz energane u Vinči mi smo u mogućnosti da pružimo kvalitetnije snabdevanje grejanjem stanovnicima Voždovca, Vračara i Zvezdare, ali stičemo i mogućnost za proširenje i nove priključke.

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Vanja Vukić rekao je da je ovaj projekat prekretnica u razvoju preduzeća.

- Ovaj projekat finansirale su "Beogradske elektrane" i kroz uštedu mi ćemo u narednom periodu vratiti uloženi novac. Transportni toplovod je dugačak devet kilometara, u dva smera ima 18 kilometara cevi - dolazna i povratna. Toplotna energija iz Vinče pokriva rad jednog od četiri kotla u toplani.

"Beogradske elektrane" očekuje još jedan veliki projekat, a to je izgradnja toplodalekovoda. U planu je da se poveže termo-elektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu sa novobeogradskom toplanom. Na ovaj način otvoriće se mogućnost za priključenje novih korisnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)