NAMEŠTAJ PO MERI VREMENA: Radovi nastali u radionici Tehničke školi "Drvoart", od večeras u Muzeju primenjnih umetnost

B. Borisavljević

08. 03. 2024. u 15:17

PETRA, "Zauvek", "Buket" samo su neki od naziva radova učesnika radionice "Dizajn igralište" koja se već 12 godina održava u Tehničkoj školi "Drvoart".

НАМЕШТАЈ ПО МЕРИ ВРЕМЕНА: Радови настали у радионици Техничке школи Дрвоарт, од вечерас у Музеју примењних уметност

Foto: I. Marinković

Prema rečima Violete Svilokos, profesorke dizajna nameštaja i dizajna enterijera, ove godine je data malo apstraktnija tema "vreme", da bi svako imao slobodu da se iskaže kroz neku instalaciju ili kroz komad nameštaja. Dizajneri su bili đaci treće i četvrte godine sa obrazovnog prifila - tehničar oblikovanja nameštaja.

ODUŠEVLjENI GRADOM I RAKIJOM

- Gostima smo pokazali Beograd, uživali su u izlascima sa našim đacima - kaže Svilokosova. - Posebno ih je impresioniralo što je sve otvoreno u bilo koje doba dana, što u njihovim zemljama nije slučaj. I, iako mladi, bili su oduševljeni rakijom.

- Naša očekivanja su bila da će krenuti apstraktno. Međutim, u skladu sa današnjim generacijama koje, izgleda, nemaju moć apstraktnog razmišljanja, za našu decu je "vreme" predstavljalo vreme - kaže profesorka Svilokos.

Među radovima učenika škole "Drvoart" su sat koji je kombinacija modernog i starog. Tu je "ku-ku" ptičica, digitalni, a sa strane je mobilni telefon. Jedna učenica je vreme predstavila prateći rast dece kroz vreme, a svoj rad je nazvala "Buket". Njena drugarica se odlučila za dekoraciju u panju pod nazivom "Zauvek", koja može poslužiti kao mala polica.

Devojčicu iz Bugarske je vreme vezala za muziku i predstavila kao violinski ključ. Italijani su se odlučili za višefunkcionalne komade. Tako su, ovog puta, napravili sto sa pokretnim policama i simbolično ga nazvali Petra. Drugi stočić life is time je lako rasklopiv, a na svakom od delova je neka od društvenih igara za celu porodicu. Vreme su simbolično prikazali slikama od ribe do ptice.

- Iako se biraju pobednici, najbitnije je druženje. Nema zavisti, konkurencije - kaže profesorka Svilokos. - Sve škole su imale po tri predstavnika, naša četiri. Boduje se prezentacija, ideja, posle komad koji naprave i na kraju oni govore koliko su uspeli da ispoštuju ideju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave