BORBA SLUŽBENIKA SA 36.000 ZAHTEVA: Mali broj službenika i nerešeni imovinsko-pravni odnosi usporavaju posao ozakonjenja objekata

A. Z. K.

04. 03. 2024. u 14:29

U TOKU prošle nedelje deset Palilulaca dobilo je rešenja o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, a predsednik ove opštine Miroslav Ivanović najavio je da će ovo postati praksa.

БОРБА СЛУЖБЕНИКА СА 36.000 ЗАХТЕВА: Мали број службеника и нерешени имовинско-правни односи успоравају посао озакоњења објеката

Foto Beoinfo

Kada je Grad 2019. godine opštinama prepustio predmete za ozakonjenje, Paliluli je prosleđeno 29.508 zahteva. Građani se svakodnevno informišu o pokretanju postupaka o ozakonjenju, a dnevno ovim povodom prime oko 20 poziva.

Krajem 2019. godine opštine su preuzele predmete ozakonjenja od Sekretarijata za poslove ozakonjenja, tada je na adresu Palilule stiglo više od 29.000 nezavršenih predmeta. Od tada do danas veliki broj građana slao je zahteve, pa ih je danas više od 36.000.

- Građani se za postupak ozakonjenja svakodnevno raspituju i imamo minimum 20 poziva dnevno ovim povodom - rekli su za "Novosti" u GO Palilula. - Nema roka za podnošenje ovih zahteva, tako da se postupci pokreću popunjavanjem obrazaca koji se nalaze na šalterima opštine. Naše Odeljenje za ozakonjenje objekata, nažalost, preopterećeno je velikim brojem zahteva a raspolaže sa malim brojem zaposlenih koji se bave ovim predmetima.

Preveliki zalogaj

OPŠTINE su 2019. godine preuzele predmete ozakonjenja objekata koji imaju do 400 metara kvadratnih. Već tokom prvog meseca bilo je jasno da su ovi procesi prevelik zalogaj za prestoničke opštine. Iz odeljenja koji se bave ovim predmetima često se žale da zbog nedovoljnog broja službenika ovaj posao ne može da se odvija brže.

Kako su nam rekli u opštini Palilula, neki od razloga koji otežavaju završetak postupka ozakonjenja su i nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Često su i stranke nezainteresovane za rešavanje ovih problema, pojedini ne donose dopunska dokumenta koja su im neophodna za izradu dokumentacije, a nekada građani nemaju ni materijalne mogućnosti.

U toku prošle nedelje predsednik Palilule Miroslav Ivanović rekao je da se ove godine radi po ubrzanoj proceduri.

- Nastavljamo sa postupcima ozakonjenja angažujući pravni sektor u širem obimu odnosno uključićemo i ostala odeljenja Uprave kako bi se ovaj veliki posao odradio - rekao je Ivanović. - U poslednja tri meseca sprovodi se i akcija "Humanog zakona", koji podrazumeva priključenje nelegalnih objekata na struju nezavisno od roka izgradnje. U prethodnom periodu izdato je ukupno 7.217 obaveštenja o ispunjenosti uslova za priključenje na infrastrukturnu mrežu od čega je 3.803 za elektroenergetsku mrežu, 1.779 za vodovodnu, 1.074 za kanalizacionu, 538 za gasnu mrežu i 23 za priključak na daljinsko grejanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)