GRAD OBAVLJA EKSPROPRIJACIJU ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU PEŠAČKOG KORIDORA: Promenada spaja Manjež i Slaviju

Š.M.

27. 02. 2024. u 17:43

IZMEĐU parka Manjež i Trga Slavija u planu je izgradnja pešačke promenade, a prvi koraci načinjeni su uredbom Vlade, koja je donela rešenje kojim se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju zemljišta, koju će obaviti Grad. Širina koridora biće 16 metara i razdvojiće zgradu Narodne banke Srbije i komercijalno-stambene objekte koji se trenutno grade.

ГРАД ОБАВЉА ЕКСПРОПРИЈАЦИЈУ ЗЕМЉИШТА ЗА ИЗГРАДЊУ ПЕШАЧКОГ КОРИДОРА: Променада спаја Мањеж и Славију

Foto M. Anđela

Planom detaljne regulacije bloka između Nemanjine ulice, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina ova promenada još je ranije uvršćena. Ispod budućeg šetališta nalaziće se podzemna trasa linije 2 metro sistema. Kako se u tom dokumentu navodi, pešački koridor je planiran kao atraktivna promenada sa drvoredom i protivpožarnom saobraćajnicom.

Privatna arhiva

 

Ukupne širine 16 metara, ona treba da razdvoji objekat Narodne banke Srbije i komercijalno-stambene sadržaje u bloku. Sastojaće se od postojećeg protivpožarnog puta uz NBS u širini od pet metara i pešačkog platoa sa drvoredom u širini od 11 metara. Glavna svrha šetališta koje treba da izlazi na Ulicu Svetozara Markovića i Kralja Milutina, jeste da poveže otvorene javne prostore, park Manjež i trg Slavija. Inače, na ovoj lokaciji u toku je i izgradnja stambeno-komercijalnog objekta pod imenom "King"s circle residences", čiji je investitor kompanija "Maison Royal".

Planirana je izgradnja više od 200 stanova u četiri lamele, sa pratećim spa centrom i dečjom igraonicom i velikim brojem podzemnih garaža.

I hotel se obnavlja

PORED izgradnje stambenog kompleksa, na trgu Slavija uskoro bi mogli da počnu radovi na prostoru sadašnjeg hotela Slavija. Njega je pre mesec dana kupio privatni investitor, koji planira rušenje i izgradnju modernog objekta na istoj lokaciji. Ipak, radovi će krenuti tek po dobijanju potrebnih dozvola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)