DVE LOZE STARE DVA VEKA: U jednom dorćolskom i zemunskom dvorištu skrivaju se loze koje čuvaju sećanje na nekadašnje Beograđane

A. Z. K.

20. 02. 2024. u 16:46

U BEOGRADU se skrivaju dve vinove loze, a kada im se godine saberu imaju zajedno više od dva veka.

ДВЕ ЛОЗЕ СТАРЕ ДВА ВЕКА: У  једном дорћолском и земунском дворишту скривају се лозе које чувају сећање на некадашње Београђане

Zgrada Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Foto Privatna arhiva

U Ulici Rige od Fere na Dorćolu u dvorištu Zavoda za proučavanje kultrunog razvitka skriva se loza sorte "slankamenka" koja je stara skoro jedan vek. Zaposleni u ovoj ustanovi u toku prošle nedelje ispoštovali su i običaj orezivanja loze na dan Svetog Trifuna.  

Osim na Dorćolu, vinova loza raste i u zemunskoj Gospodskoj ulici. Daleko je poznatija od dorćolske, stara je 140 godina, a proglašena je za prirodno dobro.

Foto: Shutterstock

Tekst potpisa

Loza iz Ulice Rige od Fere 4, zasad je jevrejske porodice. Na ovoj adresi od sredine 19. veka do Drugog svetskog rata stanovala je devetočlana familija Eškenazi, koja je nastradala tokom holokausta. Čokot loze zasadili su 1928. godine, a danas je u životu zahvaljujući agronomu Petru Despotoviću koji je počeo da je vraća u život i neguje 1991. godine. Sada o njoj brinu zaposleni u Zavodu i profesor Poljoprivrednog fakulteta Dragan Vujović. U ovoj ustanovi otvorena je izložba od 30 slika koje slave vinovu lozu, grožđe i vino.

- Zavod za proučavanje kulturnog razvitka kao svoju slavu obeležava Svetog Trifuna i svake godine radi običaja obavimo orezivanje - rekli su nam u Zavodu. - Za nas je ova loza veoma važna, jer predstavlja vid obeležja i čuva sećanje na porodicu Eškenazi. Loza rađa i svake godine dobijemo oko 70 kilograma grožđa, a u dvorištu imamo tri čokota.

Čokot iz Gospodske star je skoro 140 godina, a pripada staroj francuskoj sorti "sibel 1.000". Nalazi se u dvorištu zgrade koja je proglašena za nepokretno kulturno dobro, a i ovaj čokot proglašen je za prirodno dobro. Kuća je izgrađena 1827. godine i bila je u vlasništvu porodice Puljo, vlasnika prve zemunske štamparije, a kasnije je ovde bila trgovina na veliko i malo poznate zemunske trgovačke porodice Živanović. Sada o ovoj lozi brinu zaposleni u JKP "Zelenilo Beograd".

- Obilazimo je jednom ili dva puta mesečno, a to se usklađuje sa  njenom fenofazom razvoja i vegetacionim periodom u kome se nalazi - rekli su, za "Novosti", u ovom preduzeću.  

Stablo je u dobrom stanju, a u toku godine se sprovode razne aktivnosti, kao što su rezidbe, uklanjaju se suvi i prelomeljeni delovi i sve ono što je neophodno da bi ona što duže živela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)