"GORELO" NEBO JUTROS IZNAD BEOGRADA: Pogledajte nestvarne prizore iznad srpske prestonice (FOTO)

Novosti online

23. 01. 2024. u 08:18

MNOGI stanovnici Beograda jutros su ostali u čudu kada su videli kako izgleda nebo iznad srpske prestonice.

ГОРЕЛО НЕБО ЈУТРОС ИЗНАД БЕОГРАДА: Погледајте нестварне призоре изнад српске престонице (ФОТО)

Foto: Novosti

Nestvarna "užarena" boja neba, koja je izgledala magično, ostavila je Beograđane bez daha.

Foto: Novosti

Mnogi korisnici društvenih mreža su odlučili da sa drugima podele svoje oduševljenje.

Meteorolog Nedeljko Todorović je za RTS objasnio zašto je nebo bilo crveno. Kaže da je uzrok to što je sa jedne strane bilo sunce, a sa druge strane oblaci.

Zbog prelamanja svetlosti u oblačnim kapljicama i snežnim kristalima, došlo je do prelamanja koje prouzrokuje pojavu crvene boje.

Slična pojava je duga, ali tamo je širi spektar boja. Sve zavisi od upadnog ugla sunčevih zraka na kapljice, kaže Nedeljko Todorović.

Kako je ranije ispričao meteorolog RHMZ-a Goran Mihajlović, više faktora utiče na pojavu crvenog neba.

- Ono se najčešće javlja u jutarnjim ili večernjim satima kada zračenje sunca dolazi pod malim uglom. Kada zraci pod tim uglom prolaze kroz slojeve različite gustine u atmosferi, dobijemo pojavu - nebo crvene boje.

Rejlijevo prelamanje (rasejanje) upravo pojašnjava prelamanje svetlosti zbog različitih gustina.

Prognoza RHMZ-a

Prema prognozi RHMZ-a, ujutro i pre podne na severu i zapadu Srbije prolazno naoblačenje sa mešovitim padavinama: snegom i kišom, koja će se lokalno lediti na tlu.

Foto: Novosti

U toku dana ovo naoblačenje će se izmeštati ka jugu i istoku zemlje uz slabljenje padavina, ali i uz istovremeno razvedravanje sa severozapada Srbije. Vetar slab do umeren, ujutro južni, tokom dana zapadni i severozapadni, u Timočkoj Krajini u pojačanju.

Foto: Novosti

Najniža temperatura od -12 do -2, po pojedinim kotlinama i na jugoistoku Srbije lokalno i niža, a najviša od 2 do 7 stepeni Celzijusa.

RHMZ je izdao i tri upozorenja od kojih je jedno za područje Beograda na kišu koja će se lediti na tlu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!