ZA DVORIŠTA NIKO NADLEŽAN: Sporno održavanje zelenih površina koje su u okviru beogradskih škola

B. Borisavljević

18. 12. 2023. u 17:26

NIJEDAN od mnogobrojnih prosvetnih pravilnika nije definisao ko je nadležan za održavanje školskih dvorišta.

ЗА ДВОРИШТА НИКО НАДЛЕЖАН: Спорно одржавање зелених површина које су у оквиру београдских школа

Foto: Privatna arhiva

Ovaj posao su na sebe preuzeli domari i "tetkice", iako je izmenama propisa pre nekoliko godina, njihov broj drastično smanjen. Za "stručnjake" koji su pisali pravila ne postoje školska dvorišta, već samo kvadrati i zgrade. Tako isti broj spremačica i domara ima škola od 5.000 metara kvadratnih bez dvorišta, kao i ona koja ima istu površinu i još 2,5 hektara zelenih površina?!

Iako su se škole više puta bunile i ukazivale na nelogičnost izmena zakona, odgovor od nadležnih nisu dobili. I dok u većini obrazovnih ustanova u gradskim opštinama đaci odmor provode na "betonu", u prigradskim se već od marta pale kosačice i počinju sa košenjem trave i sređivanjem dvorišta.

PAUNOVI I KOKE

ZAŠTITNI znak OŠ "Olga Petrov" je paun, a ove ptice su nekada krasile školsko dvorište. Uprava škole rešila je da ih vrati, pa je nedavno u dvoriše "ušetao" par paunova i nekoliko ukrasnih kokoški. Oni su trenutno "skriveni" u svojoj kućici, a kada dođu lepši dani počeće da se druže sa decom.

- Dobra je volja tetkica i domara što održavaju naše dvorište koje ima 2,5 hektara u matičnoj školi, ne računajući još osam objekata u okolnim naseljima - kaže Merica Buj Bjelogrlić, direktorka OŠ "Olga Petrov" u Padinskoj skeli. - Oni se trude maksimalno, čak su posadili i cveće, koje održavaju. Ponekad im se pridruže i deca u okviru eko-sekcije. Najteže je košenje, jer je u pitanju ogromna površina. Tu su i roditelji koji znaju da se pobune, jer je dvorište nepokošeno, ali domari jednostavno ne mogu da stignu.

Bjelogrlić ističe da im veliku pomoć u održavanju prostora oko škole pruža "Aldahra", jer u suprotnom ne bi sami uspeli zbog smanjenog broja pomoćnog osoblja.

- Imamo dvorište površine od dva hektara i muku mučimo da ga držimo urednim - ističe Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu. - Posebno je teško s proleća. Dok domar pokosi jedan deo dvorišta, drugi već počne da raste. Hitno nešto mora da se menja. Ili da se vrati stari pravilnik i zaposlimo "tetkica" i domara koliko ih je ranije bilo, ili da održavanje školskih dvorišta pređe u nadležnost JKP "Zelenilo".

Krstić navodi da svakog jutra, pre nego šti krenu u učionice, tetkice moraju da očiste đubre iz dvorišta, koje ostavljaju oni koji se skupljaju uveče kad nema nastave. Kaže, ima i roditelja koji znaju da prigovore kako nije pokošena trava iza ograde kojom je oivičeno dvorište?!

- Izmenjenim pravilnikom ne samo što su, u broju "tetkica" i domara, isto tretirane škole koje imaju i nemaju dvorišta, već su izjednačene i oni koji rade u jednoj i u dve smene - kaže Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla" u Vinči. - Jedna "tetkica" ima normu da očisti 450 metara kvadratnih u školi. Trudimo se da održavamo urednim dvorište koje ima dva hektara, ali je mnogo teško. Jednostavno, velika je površina, a malo ljudi. Ne mogu fizički da postignu, tim pre što imamo isturena odeljenja u Ritopeku, Boleču i Leštanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024