DOBIJENA DOZVOLA, ČEKA SE NOVAC: Završen projekat za izgradnju fiskulturne sale u Gimnaziji "Patrijar Pavle"

B. Borisavljević

06. 12. 2023. u 11:31

U SKLOPU Gimnazije "Patrijarh Pavle" konačno bi trebalo da bude izgrađena fiskulturna sala. Projekat je završen, dobijena je građevinska dozvola, ostaje samo da se obezbedi novac za gradnju iz gradske kase. Procene govore da je potrebno najmanje milion evra. Poznato je, inače, da generacije đaka ove prestoničke škole decenijama nastavu fizičkog vaspitanja pohađaju na raznim mestima, a trenutno na tri adrese.

ДОБИЈЕНА ДОЗВОЛА, ЧЕКА СЕ НОВАЦ: Завршен пројекат за изградњу фискултурне сале у Гимназији Патријар Павле

Foto: Privatna arhiva

Prema rečima Jasmina Nikolovskog, direktora gimnazije, objekat će se nalaziti u sklopu gimnazije pored sportskih terena i imaće površinu od oko 1.400 metara kvadratnih. Sekretarijat za obrazovanje je finansirao projekat koji je završen sa tri miliona evra, a opština je dala "zeleno svetlo" da može da se gradi u dvorištu.

NOVI "KABINETI" ZA FIZIČKO

NOVE fiskulturne sale u proteklih pet godina dobile su osnovne škole "Dositej Obradović" na Umci, "Karađorđe" u Ostružnici, "Dušan Vukasović Diogen" u Bečmenu, "Anton Skala" na Savskom vencu i "Nikola Tesla" u Leštanima, dok su u Zemunskoj gimnaziji, srednjoj ekonomskoj školi "Nada Dimić" i Dvanaestoj gimnaziji fiskulturne sale potpuno renovirane. Preseljenjem jedine Sportske gimnazije u Srbiji, koja od 2017. godine nastavu održava prvi put u svom prostoru, rešen je problem fiskulturne sale i za ovu školu, koja nije imala čak ni svoju zgradu.

Đaci ove škole fizičko imaju u OŠ "14. oktobar" za učenike prve i druge godine, treće i četvrte u SC " Košutnjak" i SC "Rakovica" - kaže Nikolovski. - Stariji razredi nastavu imaju u suprotnoj smeni od 15 do 17 časova, dva puta nedeljno. U školi postoji deset termina u jednoj i šest u drugoj smeni, što je nedovoljno, jer imamo po deset odeljenja za svaku godinu. Teško je organizovati, a i za decu je jako naporno. Dobro je što će ovaj problem biti rešen. Imamo podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i opštine Rakovica.

Osim ove poznate prestoničke škole, na spisku Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu za dobijanje sale su i osmoletke "Duško Radović", "Bora Lazić" i "Gavrilo Princip".

- U prethodnih pet godina, za potrebe škola u glavnom gradu, izgrađeno je osam fiskulturnih sala - kažu nadležni. - Razlog što pojedine škole nemaju fiskulturnu salu je nepostojanje prostorne mogućnosti za izgradnju.

BROJKE

OD 202 osnovne škole u prestonici, 18 nema fiskulturnu salu, a od 87 srednjih škola u 18 ne postoji opremljen prostor namenjen nastavi fizičkog vaspitanja, podaci su Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje od prošle godine, više od pola miliona evra se svake godine izdvaja iz kase Beograda na ime zakupnine fiskulturnih sala, kako bi đaci mogli da imaju časove fizičkog vaspitanja. Grad plaća "kiriju" za 17 srednjih i pet osnovnih škola za sale i bazene u sportskim centrima, kao i u drugim sportskim objektima za redovnu nastavu fizičkog vaspitanja. Godišnje to iznosi nešto više od 70 miliona dinara - za srednje škole više od 51 milion i oko 18,5 miliona dinara za potrebe osnovnih škola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave