FABRIKE NE RADE, GRAD PRODISAO: U Mladenovcu čistiji vazduh posle prekida paljenja otpada

S.V.

13. 11. 2023. u 16:35

OTKAKO je obustavljena proizvodnja u kompleksu bivše fabrike "Petar Drapšin" u Mladenovcu, gde je paljen otpad nepoznatog sastava, stanovnici ove opštine lakše dišu.

ФАБРИКЕ НЕ РАДЕ, ГРАД ПРОДИСАО: У Младеновцу чистији ваздух после прекида паљења отпада

GO MLADENOVAC

Prva merenja zagađenosti vazduha u ovom rejonu, koje je posle brojnih pritužbi građana naložio Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine, pokazuju da nema opasnosti po građane. To i nije nelogično, jer je proizvodnja u kompleksu obustavljena, otkako je pre desetak dana Opština proglasila vanrednu situaciju u ovom delu Mladenovca.

Kako su nam rekli iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, Gradski zavod za javno zdravlje uradio je Izveštaj o izvršenom monitoringu otpadnih voda, kojim je utvrđeno da granične vrednosti emisije zagađujućih materija u otpadnoj vodi nisu u skladu sa Uredbom o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vodama, pa je doneto rešenje kojim se zabranjuje ispuštanje tehnoloških otpadnih voda u obližnji kanal Serava.

- Hadziranom subjektu je naloženo da dostavi na uvid upotrebnu dozvolu za obavljanje delatnosti obrade drveta koju je izdao nadležni organ ili Rešenje o davanju saglasnosti na Studiju procene uticaja na životnu sredinu ili Rešenje Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda o odlučivanju o potrebi izrade Studije procene uticaja na životnu sredinu, odnosno dokaz, da je kod nadležnog organa pokrenut postupak o odlučivanju o potrebi izrade ove studije - kažu iz Gradske uprave.

Cilj kontrole je utvrđivanje zakonitosti poslovanja pri obavljanju delatnosti obrade i prerade drveta na osnovu odredbi Zakona o zaštiti vazduha, Zakona o vodama i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Nastavlja se kontrola

OTKAKO je obustavljena proizvodnja u kompleksu bivše fabrike "Petar Drapšin" u Mladenovcu, gde je paljen otpad nepoznatog sastava, stanovnici ove opštine lakše dišu.

U naredbi opštinskog Štaba za vanredne situacije, kojim se nalaže hitno obustavljanje poslovanja svih poslovih delatnosti privredni društvima koja posluju u okviru nekadašnjeg privrednog giganta "Petra Drapšina", piše da se jedna od firmi bavi rezanjem i preradom drveta, druga navodi da skuplja "neopasan" čvrsti otpad, odnosno smeće na lokalnoj teritoriji - komunalni i komercijalni otpad iz kontejnera, sa javnih površina, građevinski šut, grane, šljunak, tekstilni otpad...

Treća firma koja se nalazi u prostorijama "Drapšina" bavi se sličnom delatnošću - skupljanjem sekundarnih sirovina, presovanjem i baliranjem robe, sortiranjem i prodajom...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)