NA DUNAVU 51 LOKACIJA ZA SPLAVOVE: Grad Beograd raspisao javni oglas za zakup vodnog zemljišta u Zemunu i Novom Beogradu

S.V.

31. 10. 2023. u 11:05

IDEJA gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, da se splavovi na potezu od Brankovog mosta do Ušća pomere na Dunav, ka Velikom ratnom ostrvu, uskoro će biti realizovana.

НА ДУНАВУ 51 ЛОКАЦИЈА ЗА СПЛАВОВЕ: Град Београд расписао јавни оглас за закуп водног земљишта у Земуну и Новом Београду

Pojedini objekti imaju nedozvoljenu kvadraturu, Foto N. Skenderija

Grad Beograd raspisao je oglas za zakup 51 lokacije na desnoj obali Dunava, odnosno Zemunu i Novom Beogradu, gde će biti smešteni splavovi. Sada ih tu ima više od stotinu.

Rok za podnošenje prijava je 21. novembar, a podnosilac prijave može biti svako zainteresovano pravno lice ili preduzetnik. Ali, onaj ko je prošle godine licitirao za mesto na levoj obali Save u Bloku 45, pa odustao od ugovora, ne može konkurisati za novu lokaciju na Dunavu. Kriterijum za odabir najbolje ponude je najviši ponuđeni iznos ukupne godišnje kirije za neku lokaciju.

Od 51 lokacije, koliko ih ima u oglasu, 24 su na teritoriji Zemuna, a 27 su na Novom Beogradu. Kako stoji u oglasu, početni iznos zakupa iznosi 2.300 ili 3.300 dinara po kvadratu, a površine vodnog zemljišta koje Grad daje u zakup su od 400, 700 i 1.000 kvadrata.

- Vodno zemljište daje se u zakup na određeno vreme, na period od tri godine, počev od dana potpisivanja zapisnika a kada Grad obezbedi uslove za korišćenje lokacije - piše u oglasu. - Tu će biti moguće postaviti plutajuće objekte za privredne svrhe, odnosno ugostiteljske obvjekte sa ili bez kabina za noćenje, poput restorana, kafea, klubova, hostela i slično, te objekte namenjene za obavljanje trgovine. Vodno zemljište se daje u zakup isključivo za ove namere i ne može se davati u podzakup.

Plovila prebacuju u Jakovo

SPLAVOVI koje Grad sada uklanja sa Savskog šetališta prebacuju se u Jakovo, gde je obezbeđen prostor za odlaganje tih plutajućih objekata.

Tu su već pobijeni šipovi, još dve lokacije za odlaganje splavova nalaze se kod brodogradilišta u blizini Sajma.

Dva dana po završetku podnošenja ponuda, 23. novembra u 10 časova, biće održana javna licitacija u prostorijama Opštine Novi Beograd, te će se znati ko su novi zakupci vodnog zemljišta u javnoj svojini na desnoj obali Dunava. Prošle godine stigle su 83 ponude za 28 lokacija na Savskom šetalištu, gde je bilo više od 100 plutajućih objekata.

Pre dvadesetak dana, počelo je uklanjanje splavova na Savskom šetalištu u novobeogradskom Bloku 45, što je mesecima bilo odlagano zbog brojnih peripetija.

- Grad nastavlja sa procesom uklanjanja nelegalno postavljenih splavova i sve dok sam na čelu Grada neću odustati od borbe za uređenje Savskog šetališta - kazao je gradonačelnik Šapić. - Ceo proces smo počeli krajem prošle godine, ali za radove koji ovde treba da se izvedu čekamo odluku Upravnog suda, jer nam nije dozvoljeno da "dovedemo" priključke na vodu i struju za ljude koji su licitirali za 28 lokacija. I dalje su tu "divlji" priključci koje naše službe svakodnevno otklanjaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave